Den Helder – Sommige gemeentelijke regelingen zijn zowel sympathiek, populair onder inwoners en ook nog eens vrijwel kosteloos. De starterslening is er zo één. Het biedt aan (toekomstige) inwoners met een niet al te ruime portemonnee precies de helpende hand om die ene woning toch net bereikbaar te maken.
De regeling is in Den Helder ooit ingesteld in 2007, even weggeweest en is in 2019 opnieuw in het leven geroepen. De voorwaarden zijn dat de woning niet duurder is dan 250.000 euro, waarbij de starterslening maximaal 20 procent van de koopsom mag bedragen, met een maximum van 35.000 euro. Ook moet het de eerste koopwoning betreffen van de aspirant-koper.
De populariteit van de regeling kent een stijgend karakter. Zo is er in 2020 zeventien keer gebruik van gemaakt en in 2023 is er tot en met november al 64 keer gebruik van gemaakt, waarbij er ook nog 19 aanvragen in behandeling zijn. Ondanks dat de gemeenteraad het afgelopen jaar nog drie miljoen euro extra in het fonds heeft bijgestort, is de bodem van het fonds in zicht. Met een gemiddelde lening van 27.000 euro is er nu nog ruimte voor ongeveer 24 leningen, waarmee naar verwachting in april of mei van 2024 het fonds opnieuw moet worden aangevuld. Het college zal daarom in het eerste kwartaal van 2024 opnieuw een voorstel aan de raad doen om het budget voor het startersfonds aan te vullen.
Vrijwel kosteloos
Voor de gemeente betreft dit slechts een zogenaamde neutrale balansuitgave, omdat er tegenover de uitgave ook een lening van derden staat. Feitelijk stijgen daarmee slechts de bemiddelingskosten van de SvN met een verwaarloosbaar bedrag dat reeds in de begroting is opgenomen. Omdat het fonds een revolverend karakter (geld wordt uitgeleend en terugbetaald) heeft, waarbij de terugbetaalde leningen weer in het fonds terugkomen, zal bijstorten door de gemeente naar verwachting alleen de eerste zeven jaar nodig zijn. Dit omdat het fonds zich daarna vult met de terugbetalingen van rente en aflossing.
De overgrote meerderheid van de aanvragers van een starterslening komt uit Den Helder zelf (66%), waarbij nog eens 19% uit de regio komt. Slechts 9% komt uit het zuiden van Noord-Holland en 6% uit de rest van het land.