Den Helder

Rustig verlopen protest tegen avondklok

Den Helder – De politie heeft zaterdagavond rond tien over negen enkele bekeuringen uitgedeeld aan personen die zich na 21.00 uur nog op straat bevonden. Een groep van ruim zestig demonstranten had zich verzameld tegenover het treinstation, bij het Julianaplein.

De demonstratie was een voortzetting van de bijeenkomst eerder op de dag op Willemsoord. Daar kwam slechts een enkeling op af, ‘s avonds was het drukker. De politie was ook nadrukkelijk aanwezig met agenten zichtbaar op straat en de ME paraat, maar het protest verliep rustig. Organisator Ferry Roy liet zijn volgers op de social media zien wat er gebeurde. Dat waren er zeshonderd, maar in de binnenstad zelf bleef het bij enkele tientallen.

“Uiteraard weten we dat we de maatregelen, waaronder de avondklok, niet beïnvloeden, maar passiviteit is bij voorbaat verliezen, dus wij hebben de actiebenen aangetrokken”, aldus Ferry. De demonstranten vinden de avondklok te ver gaan, spreken van onderdrukking en inperking van vrijheden en denken ook dat mondkapjes geen zin hebben. “Het is allemaal bedoeld om de steeds bozer wordende bevolking in bedwang te houden.”

Boete
De bijeenkomst trok wat kijkers, maar de meeste voorbijgangers liepen en reden door om op tijd thuis te zijn. Om 20.55 uur spraken de agenten de demonstranten aan met het verzoek naar huis te gaan, omdat ze anders om 21.00 uur een boete zouden krijgen. Dat (het uitschrijven van bekeuringen) is overigens niet het doel op zich, liet een van de agenten weten. De politie was aanwezig om de openbare orde te handhaven en de regels na te leven. Het grootste deel van de aanwezigen gaf gehoor aan het verzoek en besloot naar huis te gaan.

Een groepje van zo’n tien personen bleef nog even hangen, discussieerde onderling of ze de boete van 95 euro wel of niet zouden ‘pakken’, maar uiteindelijk hoefden er maar een stuk of vier te worden uitgeschreven. Daar begon de politie rond 21.10 uur mee, na een laatste waarschuwing. Ook organisator Ferry zelf kreeg een boete. Die had hij er voor over, had hij eerder al laten weten. Ook gaf hij aan dat dit protest zeker niet de laatste actie zou zijn.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Volgens mij heb ik geen toestemming gegeven om mij te mogen fotograferen

Back to top button
%d bloggers liken dit: