Cultuur/NatuurDen Helder

Kika Sprangers Quintet in Jazz Club Nieuw & Diep

Advertentie:

Den Helder – Jazz Club Nieuw & Diep opent jazzjaargang 2023 op zondagmiddag 19 februari met een concert van een nieuwe rijzende ster aan het Nederlandse jazzfirmament: Kika Sprangers. Deze 27-jarige altsaxofoniste is heel snel doorgebroken en in korte tijd getransformeerd van groot talent tot nieuw jazzicoon.

Ook buiten onze landsgrenzen wordt zij reeds op waarde geschat. Zij behoort tot de voorhoede van de eigentijdse jazz, die minder gericht is op de oorspronkelijke Amerikaanse jazzstijlen, maar meer op Europese leest geschoeid is en raakvlakken zoekt met klassiek en volksmuziek. Zij noemt als haar invloeden Kenny Wheeler, Norma Winstone, Brad Melhdau en Jakob Bro.

Veel indruk maakte ze in haar samenwerkingsproject No Man´s Land met het strijkersensemble Pynarello. Na haar debuutalbum Human Traits verschijnt in februari haar nieuwe CD, Mind’s Eye, die met lovende recensies is ontvangen. Haar spel op de altsaxofoon kenmerkt zich door een warme toon, die van fluweel tot krachtig kan variëren. Haar spel is intens en zoekt harmonie met haar begeleiders. Zij ziet zichzelf overigens niet als bandleider, maar voelt zich één van de vijf kapiteins van haar Quintet.

Het Kika Sprangers Quintet speelt louter haar eigen verhalende composities, waarin zij dichtbij de menselijke emoties wil komen. Haar Quintet bestaat uit Koen Schalkwijk (vleugel en Wurlitzer piano), William Barrett (contrabas), Jamie Peet (drums) en Anna Serierse (stem). Bijzonder is de rol van Serierse, die haar woordloze stem prachtig met de sax fan Sprangers laat samensmelten. De musici van haar Quintet houden ervan elkaar uit te dagen en elkaar af te tasten, soms wat schurend, maar uiteindelijk altijd op zoek naar harmonie. Het concert van het Kika Sprangers Quintet is een must voor de muzikale fijnproever, die op het puntje van de stoel wil genieten van muzikale schoonheid.

Kika Sprangers Quintet; zondagmiddag 19 februari 2023; Jazz Club Nieuw & Diep, Theater De Kampanje; aanvang: 15:00 uur, zaal open: 14:45 uur; kaarten zijn voor € 15 te verkrijgen bij Theater De Kampanje

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button