Cultuur/NatuurUitgaan

Tuinvogeltelling en KNNV-lezing bij De Helderse Vallei

Den Helder – De Helderse Vallei organiseert in het weekend van 27, 28 en 29 januari verschillende evenementen. Bezoekers kunnen deelnemen aan de Nationale Tuinvogeltelling en een lezing over de Engelsmanplaat bijwonen.

De Nationale Tuinvogeltelling loopt dit jaar van 27 tot en met 29 januari. Mensen kunnen dan een halfuur vogels tellen en deze doorgeven aan de Vogelbescherming. Hiermee ontstaat een beeld van het aantal en de soorten vogels die in Nederland leven. Het is 27, 28 en 29 januari tussen 11:00 en 16:00 uur ook mogelijk vogels te tellen bij De Helderse Vallei.

Daarnaast vormt De Helderse Vallei zaterdag 28 januari het decor van de lezing ‘Vogelwacht op Engelsmanplaat’. Tijdens de lezing, georganiseerd door de KNNV-afdeling Alkmaar-Den Helder, vertellen Theo Baas en Ron Mes over hun verblijf op Engelsmanplaat bij De Helderse Vallei. Dit is één van de hoger gelegen zandplaten in het Waddengebied en daarmee van groot belang als rust- en broedplaats voor vogels. De grillen van de Waddenzee en Noordzee vormen het gebied continu; slenken verdwijnen en zorgen ervoor dat Engelsmanplaat langzaam aan het Rif vastgroeit. Soms ontstaan er ook zoutwatermoerassen, zogenaamde kwelders.

80.000 vogels
Op het Rif, dat alleen tijdens flinke stormen overstroomt, ontstaan zelfs duinen met helmgras. Hier broeden tientallen strandvogels en rusten honderden zeehonden. Ook voor trekvogels is het gebied rondom Engelsmanplaat van groot belang, vooral ook om te rusten. In het najaar worden hier wel 80.000 vogels tegelijk geteld.

De lezing begint zaterdag 28 januari om 13:30 uur en is gratis te bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.deheldersevallei.nl/agenda.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button