
Den Helder – De Woningstichting Den Helder is gestart met de werving van een nieuwe bestuurder, die naar verwachting in maart geïnstalleerd wordt. Voor de tussenliggende periode neemt bedrijfsleider Vastgoed Ton op ’t Ende de bestuurstaken tijdelijk waar. Daarnaast is een interim financieel directeur aangesteld om de continuïteit te ondersteunen.
De Woningstichting Den Helder (WSDH) neemt op 23 januari afscheid van twee directeuren: Robbert Waltmann en Peter Kramer. In een persbericht van de Woningstichting worden beide heren bedankt voor hun jarenlange inzet en wordt waardering uitgesproken voor hun werk “dat Den Helder op de kaart heeft gezet als een stad waar mensen graag willen wonen”. Echter, volgens de organisatie past het duo niet meer bij de veranderde maatschappelijke opgaven waar de woningcorporatie de laatste jaren voor staat. In de koers voor 2025 en verder stelt WSDH de huurder in zijn woning en de woningomgeving in een vitale stad centraal.
Inmiddels is WSDH begonnen met het werven van een nieuwe directie. De Raad van Commissarissen (RvC) stelde samen met de Ondernemingsraad (OR) en het Managementteam (MT) een profiel op voor de nieuwe bestuurder. In december is de vacature geplaatst en meerdere kandidaten solliciteerden. Nu spreken RvC, OR en MT met mogelijke kandidaten. De voorkeurs-kandidaat dragen zij voor aan de Autoriteit woningcorporaties. Naar aanleiding van diverse zaken, waaronder meldingen van integriteitsschendingen, is WSDH begin november 2024 door de Autoriteit Woningcorporaties (Aw) onder verscherpt toezicht geplaatst.
De Woningstichting is in opdracht van de Aw bezig met het opstellen van een herstelplan voor de organisatie. “We zijn ver gevorderd, maar het is nog niet afgerond”, vertelt Peter van den Berg, voorzitter van de RvC, daarover. Het herstelplan wordt opgenomen in een breder programma waar de Woningstichting aan werkt, dat heet “Verantwoord Vooruit”. Met dat programma wil WSDH de organisatorische continuïteit waarborgen, een breed gedragen en toekomstbestendige koers implementeren en de interne organisatie verbeteren, onder meer op het gebied van risicomanagement en integriteit.
“Den Helder op de kaart gezet als een stad waar mensen graag willen wonen”. PR-machine draait overuren. Wie het nieuws een beetje gevolgd heeft, weet immers dat de verwachting is dat Den Helder de stad in de Noordkop is waar het aantal inwoners niet zal groeien (in tegenstelling tot de andere gemeenten in de Noordkop). Dat zou anders zijn geweest, als deze lofzang van WSDH op waarheid had berust. Natuurlijk zijn er mensen die graag in Den Helder willen wonen, maar duidelijk zijn er dat niet overdadig veel.
Zouden ze misschien bedoelen dat er sprake zou zijn geweest van een nog grotere krimp in het aantal inwoners zonder de inzet?
Jaren geleden publiceerde de gemeente de bevolkingspiramide. Dit leerde dat de bevolking bezig was grotendeels uit te sterven. Het nieuwe personeelsbeleid van de marine en de krimp van de vloot zijn hoofdoorzaken. Daarnaast levert de windmolen op zee vrijwel geen influx. Dat alles neemt niet weg dat de stads vernieuwing een goede zaak is ! Een zorg van mij is de mogelijkheid dat de vrijgekomen of vrij te komen woonruimte gevuld wordt met de derde wereld.
Ik begrijp die zorg heel goed. Den Helder wil graag wat meer mensen met een bovenmodaal inkomen aantrekken. Daarnaast wil Den Helder graag een toeristische trekpleister worden. Maar in die ambities ontbreekt momenteel nog de nodige realiteitszin. Dat zijn eigenlijk allemaal leuke dingen om over te dromen voor in een verre verre toekomst. Om dat te kunnen bereiken, zal er veel gedaan moeten worden om de stad daadwerkelijk aantrekkelijk te maken voor het grotere publiek. Het Dijkkwartier is een voorbeeld van zo’n – nu nog – luchtkasteel. Op verschillende plekken in dat plan, worden plaatjes geschetst die gewoon overduidelijk niet stroken met de realiteit van nu. Alles om die gouden berg er maar doorheen te drukken en na ons de zondvloed.
Gezien de prognose van de ontwikkeling van het aantal inwoners, is het eigenlijk gewoon totaal zinloos om nu tijd en geld te verbranden op droom-projecten als het Dijkkwartier. Om de ambities realistischer te maken, is een solide basis nodig. Die basis bestaat uit:
– bereikbaarheid en vervoer
– voorzieningen
– uitstraling
Als je bijvoorbeeld nog geen indoor speeltuin kunt behouden in je stad, dan denk ik dat je nog wat te doen hebt voor je ook maar kunt gaan dromen over het versterken van je positie in toerisme. Tenzij je met “toerisme” de voorraad vakantiehuisjes in Julianadorp bedoelt natuurlijk.