Politiek

Zes afgeronde inburgeringstrajecten in Den Helder in drie jaar tijd

Advertentie:

Den Helder – De verantwoordelijkheid voor inburgering ligt sinds 1 januari 2022 bij gemeenten, dankzij de Wet inburgering 2021. Sinds de invoering van deze wet zijn er in de gemeente Den Helder zes nieuwkomers geweest die slaagden voor een inburgeringsexamen. Er zijn geen inburgeringsplichtigen gezakt voor het examen. Dat blijkt uit antwoorden van het Helderse college op vragen van de PVV. Het college benadrukt dat de wet nog relatief nieuw is en een inburgeringstraject maximaal drie jaar kan duren.

De Wet inburgering is sinds de invoering in 2007 meerdere keren gewijzigd. Tot 2013 lag de verantwoordelijkheid voor inburgering bij gemeenten. Van 2013 tot de wijziging in 2021 moesten de inburgeringsplichtigen zelfstandig hun inburgeringstraject regelen en kregen hiervoor een lening van het Rijk. Met de komst van de Wet inburgering 2021 ligt de verantwoordelijkheid voor de inburgering sinds 1 januari 2022 opnieuw bij de gemeenten. De PVV vroeg het college naar de slagingspercentages in de gemeente Den Helder en hoe die zich verhouden tot landelijke gemiddelden. Van degenen die een inburgeringsexamen afleggen slaagt dus iedereen, al zijn dat er de afgelopen drie jaar maar zes geweest. “Omdat de Wet inburgering 2021 op 1 januari 2022 is ingevoerd en het inburgeringstraject maximaal drie jaar duurt, zijn veel trajecten nog niet afgerond”, zo nuanceert het college.

Volgens de landelijke cijfers van het CBS had eind 2023 minder dan één procent (175 van de 62,3 duizend) van de inburgeringsplichtigen voldaan aan de inburgeringsplicht. “Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, worden op basis van landelijke knelpunten al enkele acties ondernomen”, zegt het college. Vaak wachten statushouders lange tijd in het azc, omdat de inburgering pas begint wanneer iemand woonachtig is in een gemeente. Den Helder zorgt er echter voor dat statushouders al vanuit het azc kunnen starten met het inburgeringstraject. “In onze gemeente is een vroege start met inburgering mogelijk, omdat statushouders die in Den Helder worden opgevangen doorgaans in deze stad of regio blijven wonen”, aldus B&W.

Evaluatie
Op de vraag van de PVV of er al een evaluatie is uitgevoerd over het inburgeringsbeleid, reageert het college: “Nee, de Wet inburgering 2021 is nog relatief nieuw en de eerste evaluatie door het Rijk staat gepland in de tweede helft van 2025. De Wet inburgering 2021 wordt beschouwd als een lerende wet, waarbij de opzet en uitvoering continu worden verbeterd door als gemeente samen met samenwerkingspartners te leren en ervaringen te delen. Het afgelopen half jaar hebben we ingezet op verbetering van de samenwerkingsafspraken. Deze waren voornamelijk gericht op het verbeteren van het taalaanbod, verbeteren van de maatschappelijke begeleiding, afspraken over de participatie uren en duidelijke afspraken over verzuim en handhaving.”

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

18 reacties

  1. Unreal 175 van de 62.500 nieuwkomers, laat wel zien hoe graag ze willen inburgeren

  2. Oei…. 6…. sinds 2021…. Ik zal maar niet gaan kijken wat mijn werkgever gaat doen, als ik volgend jaar 1% van mijn maximale score ga halen. Dat wordt geen prettig gesprek.

    1. Dat weet ik niet. Misschien is het gewoon volledig vrijblijvend en hebben 6 mensen gebruik gemaakt van dat geheel vrijblijvende aanbod waarbij er geen consequenties waren als je niet zou deelnemen.

      Ik zou niet weten hoe je anders op zo’n ultiem lage score zou kunnen komen. Op zich al een prestatie natuurlijk, zo dicht bij de 0 blijven.

      1. In mijn opinie betekend het woordje inburgeringsplichtigen het tegengestelde van vrijblijvend maar al zou het vrijblijvend zijn is het percentage nog om te janken en laat het duidelijk zien dat ze echt niet willen asnpassen

  3. Als we écht goed lezen dan wordt duidelijk dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de inburgering bij gemeentes over de schutting heeft gegooid. En gemeentes dus afwachten of deze statushouders daadwerkelijk in de eigen gemeente gaan wonen (dus een huis aangeboden hebben gekregen) voor ze de inburgeringscursus aanbieden.
    Maar er zijn geen woningen, dus statushouders blijven eindeloos lang in de asielzoekerscentra hangen. Dan duurt het dus ook heel lang voor ze kunnen inburgeren, want ze hebben nog geen woning binnen de gemeente en gaan misschien wel naar een andere gemeente. Ik heb ergens anders gelezen dat de statushouders ook graag aan de slag willen. Zo loopt het dus lekker vast allemaal. In Den Helder mogen de statushouders wel eerder beginnen gelukkig. Er zijn, zo lees ik, nog mensen bezig. Logisch als het drie jaar betreft, en de nieuwe wet inburgering in 2021 is ingegaan.
    Maar het moet dus gewoon al in de asielopvang worden aangeboden. Als mensen hier blijven, dan moeten ze ook zo snel mogelijk kunnen meedoen.

    1. Er zijn er echt wel meer dan 6 doorgestroomd naar een woning ….. het hele beleid faalt gewoon al jaren maar de linkse kliek blijf maar goedpraten en wegkijken

  4. De enige die goed heeft gelezen en begrepen is Harmke. De anderen die reageerden, hebben maar wat onzin geschreven en zijn dan ook gezakt voor deze toets van leesvaardigheid en begrip van de tekst. Valt mij heel erg tegen van hen die waarschijnlijk al sinds hun geboorte Nederlands staatsburger zijn.

    1. Dat denk ik niet. Een traject duurt – maximaal – 3 jaar en de verplichting is er sinds 1 januari 2022. Dan zou ik toch meer dan “6” verwachten. Zelfs als je zou wachten met inburgering tot iemand een status heeft gekregen. Tenzij alle trajecten standaard de maximale termijn zouden duren. Dan kom je op dit moment natuurlijk laag uit.

  5. Voor een compleet beeld hebben we meer gegevens nodig. We moeten dan weten hoeveel mensen met een verblijfsvergunning in Den Helder verblijven, hoeveel ervan een woning toegewezen hebben gekregen en wanneer deze status is verkregen.
    Los daarvan: als men spreekt van een “lerende wet” dan ga ik er vanuit dan er inmiddels al het nodige is misgegaan. En dat is natuurlijk niet goed, er moet zorgvuldig worden omgegaan met belastinggeld. Ik ken uiteraard de details niet maar ik heb de indruk dat het heel veel beter kan. Verder wens ik alle statushouders toe dat ze hier hun plekje vinden, de ellende die achter ze ligt los kunnen laten en zo snel mogelijk kunnen meedraaien in een vriendelijke en vrije omgeving. Ik denk dat we iedereen goed kunnen gebruiken.
    Dus schiet eens op. Deze mensen willen zelf doorgaans ook graag aan de slag en teruggeven wat hen is gegeven.

  6. Daar wil ik even op reageren . Wij hebben hier in ons trappenhuis enkele malen geleden een statushouder gekregen.Die geeft behoorlijk overlast . Schreeuwen en met spullen gooien oa , bij voorkeur s’nachts . We hebben hem geprobeerd op zijn gedrag aan te spreken maar wat blijkt : hij verstaat ons niet en spreekt alleen zijn eigen taal . Hoe zo een statushouder krijgt een huis wanneer hij of zij ingeburgerd is ? . Dus verschillende bewoners hebben geklaagd bij de woningbouw vereniging . Die gaan ( en niet voor de eerste keer blijkt ) met hem in gesprek .Maar dat gaat moeilijk want hij spreekt alleen zijn eigen taal .Dus er moet een begeleider en tolk aan te pas komen.Verder wordt van ons begrip verwacht want de man heeft zoveel mee gemaakt en is zeer getraumatiseerd. Dat de buren (75+ en gevlucht uit Indonesie voor de peloppers/bersiap) doosbang zijn ,daar wordt gemakshalve aan voorbei gegaan.Deze figuur heeft dus helemaal geen enkele “inburgering” achter zijn naam staan.En wij moeten ons maar aanpassen . En het dan gek vinden dat Nederland een ruk naar rechts aan het maken is ?

    1. Blijf overlast melden bij de politie.
      Zo wordt een dossier opgebouwd.
      Daarmee kan hulp (voor de statushouder) worden aangevraagd of de Woningstichting kan de overlastgever uit zijn woning zetten.
      Schroom niet om het regionale nummer van de politie te bellen; want als niemand melding doet blijft de persoon in kwestie doorgaan.
      (En ja ik spreek uit ervaring – helaas)

    2. Blijf overlast melden bij de politie.
      Zo wordt een dossier opgebouwd.
      Daarmee kan de overlastgever hulp worden geboden of (in het ergste geval) door de verhuurder uit zijn huis gezet worden.

      (En ja ik spreek uit ervaring – helaas)

      1. Mijn ervaring (nouja, kennis), is dat je als slachtoffer zonder prettige woonomgeving wel wat jaartjes geduld moet hebben en een hoop tijd over moet hebben om aan een hartstikke dood paard te blijven trekken. Verhuizen is makkelijker.

        1. @Bas: Het is idd een klus voor de lange adem. Door als buren samen te werken; samen melding te doen; politie langs laten komen als het geschreeuw op straat te horen was hebben we de overlastgever op kunnen laten nemen in een zorginstelling.

          Het is ons niet in dank afgenomen; de overlastgever deed er aanvankelijk een schepje bovenop.

          Maar ja met een heel blok tegen je in het zadel in combinatie met de observaties van politie en marechaussee is het uiteindelijk gelukt en de overlastgever is weg.

          De tijd, moeite en slapeloze nachten…
          Hopelijk 1 x en niet weer.

      2. verbaasd me niets dat u wel eens voor aanhoudende overlast het huis uit gezet bent door uw verhuurder 😊

  7. Piet, ik had inderdaad ook al de gedachte dat, als ze het over een “lerende wet” hebben, er veel dus niet goed is gegaan. Dit is dus zoiets. Wat vervelend voor jullie allemaal. Overigens is het andersom: pas als een statushouder een huis krijgt, begint doorgaans pas de inburgering.
    Niet de juiste volgorde dus. Daar moet gewoon verandering in komen. En als iemand overlast bezorgd dan moet er gewoon ingegrepen worden, maakt niet uit wie deze persoon is. De mensen die eromheen wonen hebben ook rechten.

Wellicht ook interessant

Back to top button