Den Helder

Gratis ondersteuning voor mkb’ers bij verhogen digitale weerbaarheid

Den Helder – Midden- en kleinbedrijven in Den Helder kunnen gratis deelnemen aan het nieuwe Cyberbuddy project van de gemeente. Na het invullen van een vragenlijst krijgen de deelnemers een op maat gemaakt adviesrapport met daarin belangrijke verbeterpunten voor het vergroten van hun digitale weerbaarheid. Aanmelden kan tot en met zondag 6 maart.

De omvang van cybercrime neemt snel toe. Bijna iedereen in Nederland maakt dagelijks gebruik van het internet. Meestal gaat dat goed en veilig, maar helaas niet altijd. Aanvallen met gijzelsoftware zijn bijvoorbeeld een groeiend probleem. In het ergste geval worden systemen versleuteld, data gestolen en back-ups vernietigd. Slachtoffers kunnen soms dagenlang niet werken, lijden imagoschade en hebben herstelkosten. Burgemeester De Boer: “De risico’s van cybercrime worden vaak onderschat. Het nemen van preventieve maatregelen is belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen. We willen onze ondernemers, die zo belangrijk zijn voor Den Helder, daarbij graag helpen.”

Vragenlijst en adviesrapport
De gemeente Den Helder organiseert dit project met de gemeenten Enschede en Utrecht, en de Haagse Hogeschool. Het doel is om de digitale weerbaarheid van mkb’ers te vergroten. Studenten van de opleiding Information Security Management werken hieraan mee. De student, de cyberbuddy, neemt een scan af om te onderzoeken wat de huidige status van de onderneming is. Op basis van de vragenlijst wordt er een op maat gemaakt adviesrapport gemaakt. De rapportage dient als basis voor de verbeteringen die de ondernemer kan uitvoeren om de digitale weerbaarheid te vergroten.

Bedrijven kunnen zich vervolgens twee werkdagen door de cyberbuddy laten ondersteunen om samen alvast een aantal verbeteringen toe te passen. Dat gebeurt via een bezoek. Ook hebben ondernemers dan de gelegenheid om vragen te stellen en de uitkomsten van de scan te doorlopen. Na het bezoek vindt er een nameting plaats om na te gaan welke adviezen zijn geïmplementeerd en hoe de digitale weerbaarheid van het bedrijf is toegenomen.

Aanmelden
Deelname aan het project is gratis en kan ook anoniem. Er is tijdens de pilot plaats voor een beperkt aantal deelnemers. De eerste scans worden naar verwachting eind februari of begin maart afgenomen. Het bedrijfsbezoek en de nameting zijn in overleg te plannen. Bedrijven die aan het project willen deelnemen of vragen hebben over de pilot kunnen contact opnemen met Koen Westerhuis, beleidsadviseur Openbare Orde & Veiligheid: k.westerhuis@denhelder.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button