Den Helder

Babystartpakket moet (aanstaande) minima-ouders helpen: “Kansrijke start geven”

Den Helder – Voor (aanstaande) ouders die het niet zo breed hebben zijn er babystartpakketten. Via nieuwe afspraken tussen gemeente Den Helder en Stichting Babyspullen neemt de gemeente nu vijftig euro per pakket voor haar rekening. Wethouder Peter de Vrij overhandigde donderdag ceremonieel een babystartpakket aan Geboortecentrum Den Helder & omstreken. In de babypakketten zit onder meer kleding, verzorgingsproducten en beddengoed.

In Nederland wordt één op de dertien baby’s geboren in armoede. De situatie in Den Helder is een stuk nijpender: daar wordt liefst één op de zes baby’s in armoede geboren. Dat zijn ongeveer tachtig baby’s per jaar. Wethouder Peter de Vrij: “Vorig jaar werden slechts 59 pakketten in Den Helder uitgereikt aan jonge gezinnen, dat hadden er dus 160 kunnen zijn (per gezin twee pakketten). Elk kindje verdient een goede start, waar het wiegje ook staat.” Met de subsidiëring zegt de gemeente baby’s in armoede een kansrijke start te willen geven en stress bij jonge ouders te verminderen.

Daarom gaat gemeente Den Helder minima-ouders helpen met de babystartpakketten. Er zijn twee soorten pakketten: het eerste is voor baby’s met maat 50/56 tot 62/68, het tweede pakket is voor wat oudere baby’s met maat 74/80 tot 86/92. Er zijn zowel jongens als meisjes pakketten. De totale waarde van het eerste babystartpakket is € 750. De totale waarde van het twee babystartpakket is ongeveer € 1.250. Voorheen konden (toekomstig) ouders deze aanvragen voor €6,95 verzendkosten, maar die kosten gaat de gemeente nu dus dekken. Het overige deel gaat naar Stichting Babyspullen. “We hebben in Den Helder heel veel mensen in een hele slechte financiële staat”, vertelt Jane Winder van Geboortecentrum Den Helder & omstreken. “We zien in de aanvragen van pakketten dat het nodig is. Soms kunnen ouders niet naar ons komen, omdat er geen benzine in de auto zit. Uiteindelijk zullen we daar toch iets mee moeten. Als je op jonge leeftijd goed begint, is dat al het halve werk.”

Minder sociale controle
Volgens de verloskundigen van Geboortecentrum Den Helder & Omstreken is er een groot verschil met een paar jaar geleden. “We merken dat heel veel mensen echt eenzaam zijn”, stelt Winder. Door de digitalisering en de coronacrisis is er volgens haar minder sociale controle. Daarom hoopt zij met haar collega’s een rol van betekenis voor (aanstaande) ouders te kunnen spelen. Verloskundige Marije Spigt: “Je kan wel hele tijd pleisters blijven plakken, maar als je ze niet helpt om verder te komen in het leven, dan moet je blijven plakken.”

Om ouders die het financieel krap hebben te helpen, zamelt geboortecentrum Den Helder & omstreken daarom al jaren allerlei babyspullen in. Bij binnenkomst in de verloskundigenpraktijk staat een grote rode container van Stichting Babyspullen. Daar kunnen cliënten babyspullen doneren die zij zelf niet meer gebruiken. Mét succes: “We hadden nooit verwacht dat het hier zo goed zou lopen”, vertelt Winder. “Het is echt bizar hoeveel hier wordt ingezameld. De mensen die hier komen zijn natuurlijk ook onze doelgroep: zij moeten straks ook weer van hun babykleren af.”

Pakketten samenstellen
Eens per maand worden de opgehaalde babyspullen opgehaald door een vrachtwagen. Deze brengt de spullen naar een loods in Heerhugowaard, waar alles wordt gesorteerd door vrijwilligers. Zij stellen zakken samen, waar uiteindelijk een jongetjes- of meisjespakket uitrolt. Deze kunnen vervolgens worden aangevraagd door ouders of aanstaand ouders die krap bij kas zitten. Dat kan bij een samenwerkende hulpverlenende instantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie.

Mensen die nog babyspullen overhebben kunnen deze inleveren bij Geboortecentrum Den Helder & omstreken. Zij zorgen via Stichting Babyspullen dat deze wordt terechtkomen bij armere (toekomstige) ouders.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button