Cultuur/Natuur

Wandel mee door de natuur van het Botgat bij Groote Keeten

Advertentie:

Julianadorp – Het is voorjaar, de natuur ontwaakt. Een bijzondere ervaring, samen met de natuurgids van Landschap Noord-Holland in stilte en in het donker door de natuur wandelen. De zintuigen staan op scherp en de deelnemers horen de kleinste geluiden. Onderweg op zaterdagmorgen 2 maart wordt het langzaam licht. Nog voor de zon opkomt, om 07:22 uur, beginnen vogels te zingen en bij het lichter worden zoeken nachtdieren hun dagverblijf op.

De gids neemt de wandelaars mee voor een bijzondere ervaring door het duin dat alleen toegankelijk is tijdens excursies. Een fantastische belevenis. In het donker en in stilte begint deze wandeling door Botgat, het fraaie natuurgebied tussen Callantsoog en Den Helder.

Tot 2005 was het Botgat militair oefenterrein. De gebouwtjes en het beton zijn opgeruimd en dankzij het beheer van Landschap Noord-Holland is in deze natte duinvallei inmiddels sprake van een hoge natuurwaarde. Het eerste deel is voor iedereen toegankelijk, maar bij deze excursie gaan de wandelaars ook het normaal niet toegankelijke gedeelte in.

Het blauwe uur
Hopelijk is het mooi helder weer, zodat ook het “blauwe uur” kan worden beleefd. Een term uit de fotografie die het moment voor zonsopkomst beschrijft waarop de lucht diepblauw kleurt en er prachtige foto’s gemaakt kunnen worden. Het “blauwe uur” duurt zo’n tien minuten.

Eigenaren van een verrekijker wordt aangeraden deze mee te nemen. Ook beveelt de gids goede wandelschoenen (liefst hoge) aan en warme (regen)kleding. Deze bijzondere excursie is op zaterdag 2 maart van 06:30 tot 08:30 uur. Vertrekpunt is de strandopgang bij restaurant De Princen Keet, Achterweg 2, 1759 NH Groote Keeten. Zie voor verdere informatie en aanmelden de website. Ter plekke aansluiten is niet mogelijk.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button