Hollands Kroon

Manege Barsingerhorn wil graag een dorpshuisfunctie

Advertentie:

Barsingerhorn – Het maandelijkse raadscafé van Hollands Kroon was deze maand bij paardensportvereniging Bucephalus in Barsingerhorn. De vereniging greep deze gelegenheid dan ook direct aan om de raadsleden een rondleiding te geven door de beide binnenbakken, waar in de grootste bak zowel springen, dressuur als longeren plaatsvindt. In de kleinere bak is de stichting Dupla bezig, waar meervoudig gehandicapte cliënten van deze stichting kunnen paardrijden of op een huif(lig)bed tussen paarden rondgereden worden. Dupla beschikt op de manege over meerdere eigen ruimten, waaronder een snoezelruimte met een waterbed. Ook Pluzorg maakt voor haar cliënten regelmatig gebruik van de accommodatie.

Woordvoerder Michel Bakker van Bucephalus vertelde na de rondleiding dat de vereniging het niet eenvoudig heeft qua financiën. “De grote hal en de kantine en overige ruimten consumeren veel energie en dat is haast niet op te brengen voor een vereniging van 140 leden, die al sinds 1968 bestaat.” Bucephalus probeert haar inkomsten te verhogen door nieuwe activiteiten aan de accommodatie te koppelen, omdat ook het dorpshuis in Barsingerhorn al ter ziele is.

“Het lastige is dat kleine clubjes of groepjes die samen een activiteit beoefenen ook nauwelijks geld hebben en dus vaak ergens in een schuur bivakkeren of bij iemand thuis.” Bakker vindt dan ook dat de leefbaarheid van het dorp best wel onder druk staat door het ontbreken van voldoende faciliteiten. “We willen het dorp graag leefbaar houden en zorgen dat de jeugd niet vertrekt. Daar hebben we huizen voor nodig, maar ook voorzieningen. Een dergelijke voorziening moet dan wel levensvatbaar zijn door allerlei activiteiten daar te concentreren.”

Dorpshuisfunctie
Bakker zou met de manege graag een dorpshuisfunctie aannemen en hoopt dat de gemeente ook mee wil denken. Op de vraag wat de gemeente exact voor Bucephalus kan betekenen is het antwoord tweeledig. In eerste aanleg is er onvoldoende geld, dus komt de gedachte van subsidie op en in tweede aanleg een breder gebruik van de accommodatie door andere clubjes, waardoor er meer een dorpshuisfunctie ontstaat die vaak wel door de gemeente wordt ondersteund. De aanwezige raadsleden droegen in de discussie nog veel nuttige tips aan voor het versterken en daarmee het behoud van de accommodatie, waarvan ze tijdens de rondleiding zagen dat het ook een belangrijke pijler in de zorgvoorziening is.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button