Hollands KroonVideo

Bommenwerper en bemanning uit Tweede Wereldoorlog worden in mei geborgen (video)

Nieuwe Niedorp – Sinds 1941 liggen diep in de grond van de Kostverlorenpolder de resten van een gecrashte bommenwerper. Er bevinden zich op de plek hoogstwaarschijnlijk ook nog de stoffelijke resten van vijf bemanningsleden. In mei wordt een grote bergingsoperatie opgezet om voorzichtig alles naar boven te krijgen.

De Vickers Wellington-bommenwerper was in de nacht van 22 op 23 juni 1941 op de terugweg van een bombardement op Bremen. Het Britse vliegtuig werd bemand door zes mannen uit voormalig Tsjecho-Slowakije. “We kennen de namen van de slachtoffers”, zegt burgemeester Rian van Dam van de gemeente Hollands Kroon. “We moeten de stoffelijke resten die we straks vinden heel nauwkeurig gaan identificeren.”

Explosieven
De operatie wordt al maanden voorbereid en maakt onderdeel uit van het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken waarbij het Rijk de kosten van de berging betaalt. De bommenwerper bij Niedorp is het vijfde toestel dat geborgen zal worden. “Het is belangrijk om stil te staan dat het zoveel jaar geleden is dat mensen zijn omgekomen voor onze vrijheid, maar ook uit respect richting de nabestaanden”, zegt burgemeester Van Dam.

Lees verder bij mediapartner NH

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button