Den HelderPolitiek

Financieel Fit Den Helder helpt mensen om weer financieel redzaam te worden

Advertentie:

Den Helder – Vroege signalering en maatwerk, dat lijkt de insteek te zijn van het Financieel Fit-team in de gemeente Den Helder. Financieel Fit Den Helder is een initiatief voor armoede preventie, geleid door twaalf lokaal betrokken bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. De gemeenteraad werd dinsdagavond tijdens de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling onder andere bijgepraat over de voortgang en de werkzaamheden van de organisatie.

Door de inzet van een breed netwerk aan samenwerkingspartners is het voor de gemeente nu mogelijk om probleemsituaties in een vroeg stadium te herkennen. Dit gebeurt doormiddel van het signaleren van betalingsachterstanden, bijvoorbeeld bij de betaling van de zorgverzekering of de hypotheek. In totaal kwamen er in het laatste kwartaal van 2020 bij het team 795 meldingen van betalingsachterstanden binnen, in de eerste twee maanden van 2021 waren dit er 489. In 2021 werd op 413 van deze meldingen actie ondernomen door het team. Deze actie bestaat normaliter uit een huisbezoek van een consulent. Deze consulent bespreekt de problematiek en kijkt naar mogelijkheden om de betrokkene te helpen.

Zo werden er dinsdagavond tijdens de vergadering een aantal voorbeelden uit de praktijk gegeven door een consulente van de gemeente. Vaak komen mensen door onvoorziene omstandigheden in een lastige financiële situatie en lukt het niet om hier weer uit te komen. De consulenten van het Financieel Fit-team zien regelmatig situaties waar betrokkenen de deurbel verwijderd hebben om een bezoek van de deurwaarder proberen te voorkomen. In de meest schrijnende gevallen zetten bewoners een camera neer, gericht op de voordeur, om dit te kunnen monitoren.

Armoede komt in Den Helder relatief vaak voor en wanneer de nood echt hoog wordt weten mensen soms niet meer welke weg zij moeten bewandelen. Soms hebben zij bijvoorbeeld ook recht op bepaalde bijstandsregelingen waar zij geen weet van hebben. De gemeente kan hierbij helpen. Voor meer informatie of om in contact te komen met het Financieel Fit-team kunt u kijken op de website.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button