Noord-HollandPolitiek

CDA wil verduurzaming dorps- en buurthuizen

Advertentie:

Noord-Holland – CDA Noord-Holland heeft vragen gesteld aan het provinciaal bestuur vanwege zorgen over de toekomstbestendigheid van dorps- en buurthuizen. “Dorpshuizen willen graag verduurzamen, maar recent bleek in het Noord-Hollands dagblad dat hun financieel onzekere situatie hen daarvan weerhoudt. De provincie heeft al een programma “Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed” ingericht, maar kennelijk zet dit voor de dorpshuizen nog geen zoden aan de dijk”, aldus Dennis Heijnen, fractievoorzitter van het CDA Noord-Holland.

Het CDA wil antwoorden op de vragen hoeveel dorps- en buurthuizen met deze subsidie zijn bereikt en welke stappen worden ondernomen om deze subsidie zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Het CDA hoopt dat de dorpshuizen hierdoor zoveel mogelijk geholpen worden in hun duurzaamheidstransitie. Daarnaast wil het CDA dat de provincie waar nodig de subsidie voor dorps- en buurthuizen verhoogt.

De coronamaatregelen de afgelopen twee jaar hebben een enorm financieel verlies teweeggebracht bij de dorps- en buurthuizen. Heijnen: “Het is goed dat de provincie heeft geholpen om die schade te beperken, maar helaas staan dorpshuizen opnieuw voor een financiële uitdaging. De al langer stijgende energieprijzen die door de oorlog in Oekraïne nog verder is verslechterd raken de, soms slecht geïsoleerde, dorps- en buurhuizen opnieuw hard”.

Als we onze dorps- en buurthuizen toekomstbestendig maken, draagt dat volgens het CDA niet alleen bij aan onze gezamenlijke duurzaamheidsopgave, maar voorkomen we daarnaast dat sommige van deze huizen onnodig omvallen. Het behoud van deze dorps- en buurthuizen is van cruciaal belang voor de leefbaarheid en vitaliteit in onze mooie Noord-Hollandse dorpen en steden. Juist de provincie heeft daar een belangrijke rol.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button