Hollands KroonPolitiek

Dubbelfunctie voor Sijbenga: “Als ik dit had geweten was ik niet op de lijst gaan staan”

Hollands Kroon – Gemeenteraadslid en recent gekozen Statenlid Dorien Sijbenga gaat haar raadslidmaatschap voor LADA & Anders combineren met haar provinciale functie voor BBB. Volgens Sijbenga is het mogelijk de twee functies gescheiden te houden. Toch zegt ze dat ze niet aan de gemeenteraadsverkiezingen had meegedaan als ze wist dat ze later ook bij de partij van Caroline van der Plas op het stembiljet zou staan. BBB worstelt landelijk met de discussie over dubbelfuncties.

Waar het beleid eerder was dat dubbelfuncties binnen de partij niet werden toegestaan kwam vandaag (23 maart) het nieuws dat BBB daar toch vanaf lijkt te wijken. Door de enorme winst bij de verkiezingen is het op sommige plekken onvermijdelijk dat iemand voor de partij zowel in de Provinciale Staten als in de Eerste Kamer komt. Een dubbelfunctie bij zowel het waterschap als de provincie is wettelijk niet toegestaan. De combinatie die Sijbenga straks heeft, de raad en de provincie, wel.

Tijdens de uitzending van radioprogramma De Week op Zondag kort geleden zei Sijbenga dat zij ook van plan is de twee functies te zullen combineren. Ze is niet bang voor belangenverstrengeling: “Ik kan dat loslaten. Stel dat er in de provincie onderwerpen voorbij komen die over Hollands Kroon gaan dan ga ik gewoon weg en stem ik niet mee. Zulke gevallen komen ook voor als je alleen in de raad zit.” Ze erkende wel dat het een complexe afweging kan zijn en zei dat je als volksvertegenwoordiger daarbij goed je eigen normen en waarden moet volgen.

Eerst proberen, dan zien we wel
Gevraagd of ze denkt dat haar kiezers uit Hollands Kroon mogelijk problemen hebben met de dubbelfunctie reageerde ze ontkennend. Haar functie voor BBB doet volgens haar niks af aan de standpunten die haar lokale partij LADA & Anders uitdraagt: “Ik ben voor vier jaar gekozen en die wil ik ook volmaken.” Over de tijd die het van haar vraagt maakt ze zich wel enigszins zorgen: “Als ik had geweten dat ik ook voor BBB actief zou worden was ik niet op de lijst voor LADA & Anders gaan staan. Als straks blijkt dat het toch niet lukt om het te combineren dan is dat zo, maar daarvoor moet ik het wel eerst proberen. Pas dan kan ik het ook uitleggen aan de kiezer.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button