Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon maakt tot €2.000,- vrij voor inwoners die willen isoleren

Hollands Kroon – De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft donderdagavond unaniem ingestemd met een nieuwe subsidieverordening genaamd ‘de isolatieversneller’. Woningeigenaren met een laag energielabel die gaan isoleren kunnen daarmee €1.000,- terugkrijgen van de gemeente. Inwoners die kampen met energiearmoede kunnen nog eens €1.000,- ontvangen.

De raad was donderdagavond kort en bondig over het voorstel. Judith de Git van D66 noemde het een goede aanvulling op de reeds bestaande regelingen. Ook Patrick Kool van GroenLinks kon het plan steunen. Volgens Kool moet volop worden ingezet op energiebesparing. Lia de Vries van OHK merkte op dat de verduurzamingsopgave niet makkelijk is voor veel inwoners. Het kost nu eenmaal veel geld om te isoleren. De voorgestelde subsidie tot maximaal €2.000,- is dan een welkome meevaller.

De geraamde kosten van € 1.250.000,- worden gedekt uit de subsidies Nationaal Isolatieprogramma en Energiearmoede. De gelden worden dus beschikbaar gesteld door het Rijk en de gemeente mag, binnen bepaalde voorwaarden, bepalen hoe zij deze verdelen. In het geval van de €1.000,- om energiearmoede te bestrijden worden de inwoners aangeschreven die gebruik hebben gemaakt van de eenmalige energietoeslag. Voor de andere €1.000,- uit het Nationaal Isolatieprogramma geldt als voorwaarden dat de WOZ waarde maximaal €405.000,- is en dat het gaan om een woning met energielabel D tot en met G.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button