Hollands KroonPolitiek

LADA & Anders wil onderzoek naar problemen rondom verkiezingen

Hollands Kroon – Lokale partij LADA & Anders dient tijdens de raadsvergadering van 23 maart een motie in waarmee het college wordt opgeroepen een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap op 15 maart jongstleden. Volgens fractievoorzitter Henk van Gameren waren er te weinig stemlokalen open en liepen de wachttijden op tot meer dan een uur.

“Oude Niedorp en Nieuwe Niedorp hadden samen slechts één stembureau. In het verleden waren dit er drie”, aldus Van Gameren. In totaal waren er 19 stembureaus open in Hollands Kroon. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 waren dat er nog 24. Van Gameren somt op: “Winkel had één stembureau, dit waren er twee. Anna Paulowna had twee stembureaus, dit waren er vier. Hippolytushoef had één stembureau, dit waren er twee.”

De wachttijden liepen volgens Van Gameren bij sommige stembureaus op tot meer dan een uur. Ook waren er problemen op verschillende locaties. Zou zou het stembureau in Nieuwe Niedorp niet goed toegankelijk zijn geweest voor mindervaliden en kreeg het stembureau in Hippolytushoef te maken met opstoppingen voor de deur, omdat de zijingang niet werd gebruikt. Er is door de gemeente bewust gekozen om bij zorglocaties geen stembureaus meer in te richten, maar hierdoor zijn veel mensen volgens LADA & Anders niet gaan stemmen.

Motie tijdens raadsvergadering
Van Gameren wil dat het college zo snel mogelijk een onderzoek instelt naar de gang van zaken tijdens de verkiezingen en op basis van de resultaten bepaald hoe de dienstverlening in de toekomst kan worden verbeterd. Hij kondigt aan de motie in te dienen bij de raadsvergadering van 23 maart (vanavond) en wil als deze wordt aangenomen nog voor het zomerreces duidelijkheid. De raadsvergadering start om 20.00 uur in MFA De Ontmoeting te Anna Paulowna. Deze is live te volgen via de website van de gemeenteraad en via het tv kanaal van Regio Noordkop.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button