Den Helder

Statenvragen over baggerstort in Helderse Museumhaven

Advertentie:

Den Helder – De PvdA Noord-Holland maakt zich zorgen over de berichten van het storten van verontreinigd slib in de Museumhaven van Den Helder. Helders Statenlid Aukelien Jellema wil van het Noord-Hollandse college weten of het storten van het vervuilde slib wel volgens de regels en gemaakte afspraken gebeurt. De PvdA vindt dat de vervuilde bodem van de haven niet nog verder moet worden vervuild.

De bodem van de Museumhaven in Den Helder wordt momenteel afdekt met verontreinigd slib afkomstig uit de Zaanstreek, nabij de Wilhelminasluizen. Deze bagger is vermengd met grove stukken beton, steen, hout, autobanden en ander afval. Volgens de gemeente Den Helder mag dit omdat de Museumhaven een spoedlocatie is. De Provincie Noord-Holland zou het saneringsplan dat dit mogelijk maakt, goedgekeurd hebben.

PvdA Statenlid Jellema, zelfs woonachtig in Den Helder, is verbaasd over de gang van zaken: “Is de Provincie na het mede-subsidiëren van de sanering en restauratie van de waterwerken in Willemsoord betrokken geweest bij de uitkomsten daarvan? En als de sanering niet geslaagd blijkt te zijn, waarom wordt er dan nu gekozen om de al zwaar vervuilde bodem af te dekken met nog meer vervuild bagger?”

De PvdA wil van Gedeputeerde Staten onder andere weten of het transport en de stort van het verontreinigde slib wel voldoet aan de PFAS- en PFOS-normen. Daarnaast wordt er gevraagd of er milieubeschermende maatregelen zijn opgenomen in de afgegeven omgevingsvergunning.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button