Hollands KroonPolitiek

College Hollands Kroon: Korting op legeskosten datacenters was uiteindelijk niet van toepassing

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon heeft voor de vestiging van datacenters door Google uiteindelijk geen korting op de legeskosten verleend. Dit was wel afgesproken met de multinational, maar uiteindelijk bouwde zij maar één van de vier beoogde gebouwen, waardoor van korting op basis van seriële bebouwing geen sprake meer kon zijn.

Het plan van Google was om vier identieke gebouwen te realiseren. Voor de gemeente is dit voordelig, omdat zij bij het toetsen van de omgevingsvergunning dan enkel hoeven te kijken naar het eerste gebouw. Dit tezamen met het feit dat de bouw van een datacenter veel duurder is dan een regulier gebouw, zou leiden tot buitenproportionele legeskosten. Legeskosten zijn enkel bedoeld voor het dekken van de gemaakte kosten door de gemeente. “Een gemeente mag geen winst maken op de diensten die zij levert” , weet ook de wethouder. Daarom is besloten dat Google in het geval van vier identieke gebouwen een korting zou krijgen op deze legeskosten.

Zo ver kwam het echter niet. Google heeft uiteindelijk maar één van de vier gebouwen gerealiseerd. “Voor dit gebouw is 100 procent van de leges in rekening gebracht en betaald conform de legesverordening”, aldus de gemeente. De toegezegde korting op basis van seriële bebouwing is er dus niet gekomen. Daarbij vermeld het college dat er ook bij de vestiging van andere datacenters geen korting is verleend. In totaal heeft de gemeente tot en met 2020 5,2 miljoen aan legeskosten ontvangen voor datacenters.

Bij de vestiging van het Windpark Wieringermeer heeft de gemeente wel korting verleend. De initiatiefnemers hoefde toen maar 50 procent van de kosten te betalen. “Bij het bepalen van de hoogte van de leges is in die gevallen niet naar de feitelijke bouwkosten gekeken, maar naar de hoogte van de opbrengst van de turbines”, aldus het college. Op basis van de gemeentewet mag het college een hardheidsclausule uit de wet Rijksbelastingen toepassen waarmee zij mag beslissen over de hoogte van belastingen over onroerende zaken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. De foto is van het Microsoft Datacenter.

    Google zit er praktisch naast. Heeft blauw op t gebouw zitten.

Back to top button
%d bloggers liken dit: