Hollands Kroon

Ontdek de nieuwe digitale erfbeplantingstool

Hollands Kroon – Een groen erf is aantrekkelijk en een visitekaartje voor een woning of bedrijf. Daarnaast is beplanting goed voor de natuur en biedt het dieren een fijne woonplek. De nieuwe erfbeplantingstool staat online op de website van de gemeente Hollands Kroon. In deze tool ontdekken inwoners hoe zij met hun erven kunnen meehelpen aan het landschap en de natuur. Handige tips en voorbeelden helpen hen op weg om hun erf groener te maken.

Groene erven zijn dé manier om in een eentonig landschap voor afwisseling te zorgen. Een erf kan een biodiverse oase worden. Een plek waar veel verschillende planten zijn. Waardoor een thuis voor kleine dieren en insecten ontstaat. Een groen erf met weinig verharding is goed voor ons klimaat. Regenwater wordt goed opgevangen en hittestress wordt voorkomen. Ook is een groen erf mooi in het agrarisch gebied. Zo ontstaat een aantrekkelijke plek voor bewoners en recreanten.

Een thuis voor dieren
Inwoners kunnen verschil maken in hun tuin, bijvoorbeeld door middel van verschillende bloemen en/of een windsingel. Of door de voortuin netjes te maaien en het gras op het achtererf hoger te laten staan. Van deze verschillen heeft de natuur meteen voordeel. Zoals wilde bijen waarvan sommige soorten niet ver kunnen vliegen tussen het nest en een voedselbron. Zij kunnen voedsel verzamelen in de bloementuin op het erf. Zij nestelen in een hoop grond die op het achtererf ligt. Wilde bijen kunnen op die manier van erf naar erf door het landschap hoppen. Ook verschillende vogelsoorten maken hun thuis van groene erven. Een voorbeeld hiervan is de indrukwekkende kerkuil die s ’nachts geruisloos op jacht gaat naar muizen.

De erfbeplantingstool is duidelijk en inspirerend. Per gebied kunnen mensen een voorbeelderf bekijken en praktische tips lezen. In een paar stappen weet iedereen wat de beste aanpak voor zijn of haar eigen erf is. Tekeningen en foto’s zorgen voor de herkenning. Met deze tool hoopt de gemeente erfeigenaren te enthousiast te maken hun erf mooi, groen en biodivers in te richten. Dit is mooi voor mens en dier! Bekijk de erfbeplantingstool en ontdek de mogelijkheden.

Groenplan
De erfbeplantingstool is een onderdeel van het Groenstructuurplan. Over dit plan neemt de gemeenteraad in mei een besluit. Het plan is een uitwerking van het Deltaplan Biodiversiteit 2020-2022, gemeente Hollands Kroon. Meer informatie? Bezoek dan deze pagina over duurzaamheid.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik was tot en met oktober 2022 werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business.

Wellicht ook interessant

Back to top button