Recensie

Morbius (recensie)

De Marvel Comics zijn de laatste jaren een dankbare bron van personages waar een film over gemaakt kan worden. Deze keer is het de beurt aan Morbius, die zijn debuut had in stripboek “Amazing Spider-Man” van oktober 1971. Sinds die tijd is hij als held, maar ook als schurk in de verschillende strips opgedoken.

Deze film, onder regie van Daniel Espinosa (Safe House, Life), vertelt het ontstaan van Dr. Michael Morbius als een wetenschapper die over vampierachtige krachten beschikt. We maken kennis met de jonge Michael Morbius (Shotwell) die al zijn hele leven in het sanatorium van Dr. Emil Nicholas (Harris) verblijft. Michael heeft een zeldzame bloedaandoening en moet meerdere malen per dag gespoeld worden. Hij is altijd verzwakt en loopt met stokken. Hij heeft al veel jongetjes in de kliniek zien komen en gaan en noemt ze gemakshalve allemaal Milo. Als op een dag de jonge Loxial Crown binnenkomt worden beiden al snel vrienden voor het leven en ook hij wordt door Michael Milo genoemd.

In de volgende scene is Michael (Leto) volwassen geworden en als wetenschapper op zoek naar een geneesmiddel voor de aandoening van hem en Milo (Smith). Milo is steenrijk en sponsort alle onderzoeken van Michael met de hoop dat ze eens zullen genezen en als gewone sterke mannen door het leven kunnen gaan. Martine Bancroft (Arjona) is de assistente van Michael en samen zijn ze driftig op zoek naar de oplossing.

Vleermuizen
De intelligente Micheal legt een verband met de eigenschappen die vleermuizen lijken te hebben om eigen DNA te herstellen. Als hij na talloze experimenten uiteindelijk zichzelf laat injecteren pakt het heel anders uit dan verwacht. Ja, hij wordt buitensporig sterk en kan zich als een bliksemschicht verplaatsen, maar het nadeel is dat hij als een vampier bloed nodig heeft en onbedoeld slachtoffers maakt. Wanneer Milo er achter komt dat Michael een middel lijkt te hebben wil hij het ook krijgen. Michael kan dat niet doen, omdat de nadelen te groot zijn. Milo laat het er niet bij zitten en als hij het middel weet te bemachtigen ontstaat een situatie dat de vrienden vijanden worden.

De rol van Morbius wordt prima vertolkt door Jared Leto, die zijn bekendheid te danken heeft als zanger van de rockband “Thirty seconds to Mars” en zijn rollen in de films House of Cucci en Suicide Squad. Milo wordt gespeeld door Matt Smith, die vooral bekend werd als Doctor Who. Jared en Matt moeten behoorlijk aan de bak, want de acties zijn talloos, maar ook de gedaantewisselingen die de mannen regelmatig ondergaan vragen de nodige precisie. Adria Arjona verzorgt als wetenschappelijk assistent het vrouwelijke element dat altijd wel naast de hoofdrol te vinden is. Jared Harris (The Crown) is als de verzorgende dokter Emil Nicholas de verbindende persoon tussen Michael en Milo.

Gedaantewisselingen
Tyresse Gibson (Fast & Furious) en Al Madrigal (The way back) zijn de FBI-agenten Simon Stroud en Rodrigues, die op jacht zijn naar de monsters die regelmatig een slagveld achterlaten. De special-effects zijn weer dankbaar toegepast. Vooral de gedaantewisselingen van Michael en Milo zijn verrassend mooi gedaan. Toch is de film wat overdreven, met acties waarbij het af en toe lastig te volgen is omdat het chaotisch in beeld wordt gebracht. Toch wel weer een film die de echte Marvel-liefhebber niet mag missen. Ook nu weer een opening naar de toekomst, waarbij we een oude vijand van Spider-Man even te zien krijgen.

Regie: Daniel Espinosa
Met: Jared Leto, Matt Smith, Adria Arjona, Jared Harris, Tyresse Bibson, Al Madrigal, Michael Keaton, Zaris-Angel Hator, Charlie Showtwell, Joseph Esson
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button