Den Helder

Paalzit kampioenschap Julianadorp 2022

Den Helder/Julianadorp – Julianadorp staat bekend om zijn tradities en mooie evenementen zoals Tractor-Trek, Julianapop, de dorper kermis, koningsdag en vele anderen. Daar zou MFC ’T Dorpshuis graag nog een jaarlijks terugkerend cultureel evenement aan toevoegen. Veel dorpen in Noord-Holland en Oost Nederland hebben een traditioneel Paalzit evenement en dit zijn altijd hoogtepuntjes binnen die Dorper gemeenschappen.

Passend binnen de evenementenkalender van Julianadorp zou MFC ’T Dorpshuis daarom dit jaar op 26 mei tot en met 29 mei 2022 het meerdaagse evenement Paalzitten in Julianadorp willen organiseren. In de boezem van het MFC en de bibliotheek aan de voorzijde ligt een fraaie ronde kom die geschikt is voor paalzitten en prima te aanschouwen en uit te lichten is. Het Julianadorper Paalzit kampioenschap legt met nadruk ook de relatie van Julianadorp met het water vanwege de ligging aan zee en het belang van het zoete binnenwater. Dit maritieme evenement duurt naar verwachting tussen de 60 en 80 uur en strekt zich uit over 3 of 4 dagen.

Organisatie
Er komt organisatorisch redelijk wat bij kijken. Zo zullen er palen gedrukt, gespoten of geslagen moeten worden in een complex benaderbare omgeving en zal er vanaf de aanlegsteiger tevens een vast vlot moeten varen (techniek met vernuft door de vrijwilligers van Scouting groep Abel Tasman) om de paalzitters bij een toiletbezoek veilig van en naar hun paal te kunnen navigeren. Ook zullen de palen en steiger uitgelicht moeten worden om in de avonduren voor zowel paalzitters, TV opnames en toeschouwers voldoende zicht te hebben.

Er zal rondom het paalzitten voldoende te beleven moeten zijn voor zowel de deelnemers als het ondersteunende publiek, dus zullen er op gezette tijden mini evenementen plaatsvinden zoals de rode draad elementen tegen de klok als (zeep)paalklimmen en tobbedansen. Naast de rode draad elementen overwegen we ook enkele kleine sidekick evenementjes zijn zoals het Baalzitten op hooibalen, veilig aan de kant voor de kinderen, in diverse leeftijdscategorieën. Daarnaast willen we met Triade en de bibliotheek in overleg om in het midden een bijzondere gastenpaal of cultuurpaal te plaatsten die als centrale voorleespaal of paal voor solo-optredens (zang of instrumentaal) gaat dienen.

Regio Noordkop
Regio Noordkop (LOS Den Helder) is bereid om vier keer 8 uur vanaf het centrale podium dagelijks van 14.00 uur tot 22.00 uur de live verslaglegging van het evenement te doen en daarbij centraal de muziek via de buitenspeakers (dit is dan direct de live uitzending van de LOS) te verzorgen, evenals het evenement van commentaar, interviews en aankondigingen te voorzien.

De organisatie streeft naar een vaste EHBO bezetting en tevens zullen vier BHV-ers vrijwel permanent aanwezig zijn tijdens het evenement. Ze beschikken over een strak wedstrijdreglement die de leidraad vormt voor de driekoppige jury. Daarin kunnen tevens elementen opgenomen worden als het kunnen verdienen van een beperkt aantal bonusminuten door zaken als een pubquiz of bepaalde challanges voor de deelnemers. Om de allereerste versie van een, naar ze hopen, lange traditie goed te laten aanslaan is het werken met aantrekkelijke prijzen een must. Voor de eerste drie deelnemers is dan ook een mooie geldprijs beschikbaar. Tevens hoopt de organisatie dat na een succesvolle pilot, via sponsoring en andere opbrengsten het evenement uiteindelijk in latere jaargangen zelfvoorzienend kan worden.

Promotieplan Paalzit kampioenschap

Omdat dit de eerste versie van het Julianadorper paalzitkampioenschap wil de organisatie het goed pluggen. Dat houdt in dat ze proberen om aantrekkelijke prijzen te hanteren voor deelnemers en dat ze het evenement omkleden met enig vermaak voor het publiek. Daarnaast is de algemene presentatie en muziek op locatie in handen van Regio Noordkop die dit direct live uitzend. Dat wordt gelardeerd door allerlei interviews, aankondigingen en de mogelijke sidekick evenementen zoals tobbedansen, barkeepersrace op het water, (zeep)paalklimmen en een pub quiz waarvan vooral de “race tegen de klok” elementen spectaculair zijn voor omstanders. Ze proberen vooraf ook veel aandacht te krijgen via andere media zoals RTV NH. Het is de intentie van het MFC om er een succesvol, terugkerend evenement van te maken.

In deze eerste jaargang wordt geprobeerd de lokale winkeliers warm te krijgen voor diverse kleine sponsortrajecten met betrekking tot het Paalzitten zodat volgende jaargangen zichzelf grotendeels kunnen bedruipen. Ook de scouting Abel Tasman is betrokken bij het Paalzit evenement net als dat bijvoorbeeld de fa Konijn en de Culturele vereniging Julianadorp ondersteuning bieden.

Opgave voor het evenement is vóór 20 mei in het MFC, of via de website www.dorpshuisjulianadorp.nl. Hier staat onder Paalzitten 2022 een verwijzing naar het opgaveformulier voor Paalzitten. Meer info is te vinden via 06 30372475 of www.dorpshuisjulianadorp.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button