Hollands Kroon

2Doc over Nieuwe Niedorp “De Onbekende Bevrijders” bij MAX

Advertentie:

Hollands Kroon – De indrukwekkende documentaire 2Doc: De Onbekende Bevrijders vertelt het verhaal van zes Tsjechische bemanningsleden die met hun RAF-bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp neerstortten. Hoe kwamen deze Tsjechen hier terecht? Wie waren deze jonge Tsjechen en wat motiveerde hen om mee te strijden tegen de Duitse vijand?

Aan de hand van gesprekken met nabestaanden en deskundigen maakt documentairemaker Gisèla Mallant zichtbaar wat de inzet van de Tsjechen is geweest voor onze bevrijding en de offers die zij en hun families hebben gebracht. Ook toont de documentaire de impact die de crash en de latere berging heeft op de nabestaanden en de inwoners van Nieuwe Niedorp. De Onbekende Bevrijders is op zaterdag 29 april te zien om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

De Hollands Kroonse Uitdaging kon bij de totstandkoming van deze documentaire helpen met een tip voor het verkrijgen van een provinciale subsidie aan de maker Gisèla Mallant van Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland (SELN).

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button