Hollands Kroon

Energieklussers gaan inwoners Hollands Kroon helpen verduurzamen

Advertentie:

Wieringerwaard – Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor gemeente Hollands Kroon. Met de introductie van Energieklussers is dinsdag de volgende stap gezet in vergroening van de gemeente.

Inwoners die hun onderkomen graag willen verduurzamen, maar niet zo goed weten hoe, kunnen kosteloos de hulp van de Energieklussers inschakelen. Zij kunnen de aanvrager bijvoorbeeld helpen het plakken van radiatorfolie, kitten of gloeilampen vervangen door led. De Energieklussers bestaat uit hoofdklusser Barry Bekebrede en zijn team. Dit team heeft een afstand tot de arbeidsmarkt en krijgt met dit project de kans zich te ontwikkelen richting de arbeidsmarkt.

Bij dit duurzame project zijn vele partijen betrokken, waaronder Wonen Plus Welzijn, Woonzorggroep Samen en Incluzio. Dinsdagmiddag kwam een klein dertigtal betrokkenen samen in de voormalige zorginstelling Molenweid in Wieringerwaard. Het complex wordt nu gebruikt als tijdelijke huisvesting van Oekraïners, maar het is ook de plek waar de Energieklussers een training hebben gevolgd.

‘Supertrots’
Lilian Peters, wethouder klimaat en openbare ruimte van Hollands Kroon, leidde de bijeenkomst in met een korte speech waarin zij woorden van dank uitsprak richting alle aanwezigen. “Ik heb er ontzettend veel zin in en we zijn als gemeente supertrots op wat hier is neergezet”, richtte ze zich tot de zaal. Ook wethouder financiën Maarten Versluis was aanwezig in Wieringerwaard. “Dit is een heel bijzonder moment”, stelde hij. “Wat dit project zo fantastisch maakt, is dat al die groepen hier deel van uitmaken. Er is een hele grote groep mensen die het lastig vindt om mee te komen in het verduurzamen van hun huis. Dat gaan jullie voor elkaar krijgen en dat is echt fantastisch.”

Ferdinand Pronk is aanjager energiebesparing en groene warmte bij gemeente Hollands Kroon en hij vertelde uit te kijken naar het uitrollen van het project. “Onze doelen zijn om in 2050 alle woningen te verwarmen zonder aardgas en een einde te maken aan energiearmoede”, lichtte Pronk toe. De gemeente zet zich hier onder meer al in door middel van een isolatiesubsidie en warmtescans. In zijn presentatie wees Pronk verder op een onderzoek waaruit blijkt dat duurdere huizen vaak een hoog energielabel hebben en de goedkopere woningen hier juist laag op scoren. De Energieklussers kunnen dat helpen tegengaan.

Juichen door de telefoon
Barry Bekebrede, hoofdklusser van de Energieklussers, vertelde hoe dankbaar de aanvragers nu al zijn. “Gister heb ik wat afspraken gemaakt om langs te komen en die mensen staan helemaal te juichen door de telefoon”, lachte hij. “Ze vinden het helemaal geweldig. We gaan er iets heel moois van maken.”

Geïnteresseerden die ook gebruik willen maken van de Energieklussers in Hollands Kroon kunnen voor meer informatie terecht op de website van de gemeente. Daar is voor sommige inwoners ook een regeling te vinden waar zij tot € 70 korting kunnen krijgen op energiebesparende producten.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button