Den Helder

PVV: “Boa’s moeten zichzelf kunnen verdedigen”

Den Helder – De Helderse boa’s moeten zo snel mogelijk worden uitgerust met wapenstokken en pepperspray. Dat stelt de Helderse PVV in een ‘wilde motie’ die is aangekondigd voor de eerstvolgende raadsvergadering. Aanleiding zijn de recente gewelduitingen tegen boa’s, elders in het land. Behalve wapenstok en pepperspray moeten de boa’s ook zo goed mogelijk worden getraind in het gebruik van deze middelen, zoals geregeld in de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing BOA (RTGB).

Na de mishandeling van handhavers in IJmuiden zijn voor 26 mei en 1 juni in meerdere steden acties door boa’s aangekondigd. Ook de handhavers zelf willen meer middelen om zich te kunnen verdedigen. Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, gaf vrijdag nog aan de oproep te snappen. Ook enkele burgemeesters roepen de minister op de boa’s te voorzien van wapenstokken en de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Arthus van Dijk gaf vrijdag aan dat een wapenstok inderdaad ondersteuning kan bieden.

“Boa’s leveren een waardevolle bijdrage aan het leefbaar maken van de gemeente Den Helder”, stelt de PVV, “maar mede door de Coronacrisis worden ze ook geconfronteerdmet handhaven van de openbare orde. De uitrusting van boa’s die werkzaam zijn in de gemeente Den Helder bevat nog steeds geen wapenstok en pepperspray.” Burgers en de gehele samenleving staan onder zeer grote druk door, wat de Helderse PVV “het onnodige en overdreven ‘nieuwe normaal'” noemt. “Maar het is ontoelaatbaar dat boa’s te maken krijgen met agressie en geweld. Ze moeten de middelen hebben zichzelf en anderen te kunnen beschermen tegen agressie en geweld, alsmede om waar nodig handhavend te kunnen optreden met betrekking tot de openbare orde.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button