Defensie

Drie actuele offertes voor vernieuwing Nederlandse onderzeeboten

Advertentie:

Den Helder – Het Zweeds-Nederlandse samenwerkingsverband tussen Saab en Damen, het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) en de Franse Naval Group hebben vorige week alledrie tijdig hun offertes voor vervanging van de Nederlandse Walrus-onderzeeboten bij Defensie ingediend. Aanbieders hadden tot 28 juli in de middag om hun voorstellen in te leveren bij de Nederlandse regering. Uiterlijk in januari 2024 moet de beoordeling van de offertes gereed zijn. In maart of april volgend jaar verwacht Defensie de voorlopige winnaar bekend te maken middels een zogenaamde “D-brief” waarover in de Tweede kamer wordt gedebatteerd.

Saab-Damen
Met een gezamenlijk plan, mede gesteund door de regeringen van Zweden en het Verenigd Koninkrijk, dient Saab haar voorstel in voor de ontwikkeling van nieuwe onderzeeboten. Het voorstel omvat vier geavanceerde onderzeeboten met de nieuwste innovaties en technologieën. Saab dient het voorstel in samen met de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards Group. De aangeboden oplossing van Saab is volgens de aanbieders zelf gebaseerd op een succesvol, bewezen en toekomstbestendig ontwerp. Saab en de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards Group werken sinds 2015 samen. Volgens de onafhankelijke website Marineschepen.nl is een mogelijk voordeel van samenwerken met de Britten het kunnen toepassen van een geavanceerd sonarsysteem, dat is ontwikkeld door Thales in opdracht van de Royal Navy.

Expeditieonderzeeboot C718
“De uitstekende capaciteiten van deze expeditieonderzeeboot C718 overtreffen de Nederlandse behoeften en eisen op de lange termijn. Ons aanbod levert een substantiële bijdrage aan de operationele slagkracht van de Nederlandse krijgsmacht. Door gedurende het hele programma samen te werken met de lokale industrie wordt de strategische autonomie van Nederland geborgd. Dit zijn Nederlandse onderzeeërs voor de Koninklijke Marine”, zegt Mats Wicksell, Senior Vice President en hoofd van Saab Business Area Kockums.
De C718 is een expeditie onderzeeboot die een groot uithoudingsvermogen heeft. Dit past bij de behoeften van de Koninklijke Marine voor operaties ver weg van Nederland, voldoende accommodatie, comfort voor de bemanning en een groter laadvermogen van wapens. Als onderdeel van het voorstel biedt Saab een beproefd geïntegreerd wapenlanceringssysteem en een modern sensorsysteem, aldus de aanbieders. In het ontwerp zijn maatregelen genomen om detectie door actieve sonars te voorkomen. De werf bij de Zweedse stad Malmö is in 1840 opgericht door Frans Henrik Kockum.

Onderhoud en industrie
Het aanbod van Saab omvat ook kennisoverdracht naar Nederland. De Koninklijke Marine kan volgens Saab en Damen na oplevering de onderzeeboten gedurende hun gehele levensduur volledig onderhouden en moderniseren. Vier landen exploiteren momenteel onderzeeboten en onderzeeërtechnologie ontworpen door Saab Kockums; Zweden, Australië, Japan en Singapore. Naast offertes werden ook voorstellen ingediend voor industriële samenwerking met Nederland bij de regering. Deze worden beoordeeld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit gebeurt volgens de Nederlandse regering gescheiden van de offertebeoordeling door Defensie. Uiteindelijk zal volgend jaar in het debat in de Tweede kamer duidelijk moeten worden hoe alle aspecten zijn meegewogen en beoordeeld. Sinds 2017 proberen veel landen in de Europese Unie en de NAVO hun defensie beter en meer gezamenlijk te organiseren, door stapsgewijze jaarlijkse evaluatie en planning.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button