Hollands Kroon – De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, maakt zich ernstig zorgen over het monumentenbeleid van de gemeente Hollands Kroon. In de erfgoedverordening is opgenomen dat monumenten alleen aangewezen kunnen worden met toestemming van de eigenaar. De problemen met dit beleid worden de laatste tijd steeds zichtbaarder, vindt het genootschap.
De directe aanleiding voor de zorgen van het genootschap is de berichtgeving rondom het aanwijzen van gemeentelijke monumenten in Hollands Kroon. Bij meer dan de helft van de panden die de gemeente graag als monument zou aanwijzen wilde de eigenaar dit niet. Door de wijze waarop de erfgoedverordening in Hollands Kroon is opgesteld betekent dit dat de aanwijzing als gemeentelijk monument niet doorgaat: Toestemming van de eigenaar is noodzakelijk.
Belangrijke panden niet beschermd
Zo vervalt volgens het Cuypersgenootschap de mogelijkheid om zorgvuldig belangen af te wegen: “Eigenaren kunnen met een simpel ja of nee het succes van het gemeentelijke monumentenbeleid bepalen. Het gevolg is dat veel belangrijke panden geen monument worden en het erfgoed dus kwetsbaar blijft.” Als voorbeeld noemt de stichting het voormalig raadhuis van Winkel, de drie panden bij het voormalige Joodse Werkdorp en het voormalig raadhuis aan het Loggersplein in Wieringerwerf. Panden met uitzonderlijke monumentale waarde, zegt de stichting: “Het zijn juist dit soort iconen die Hollands Kroon een eigen gezicht geven.” Het probleem van het beleid wordt daarmee steeds zichtbaarder.
In andere gemeenten gaat het een stuk beter en wordt er objectief gekeken naar de monumentale status van een pand. Buurgemeenten Schagen en Den Helder bijvoorbeeld, vragen niet om toestemming van de eigenaar. Het Cuypersgenootschap hoopt daarom dat de nieuwe coalitie van Hollands Kroon de erfgoedverordening wijzigt waarmee het erfgoed van de gemeente de bescherming krijgt die nodig is.