Den HelderSport

Geen stikstofzorgen voor Tour de Lasalle

Advertentie:

Den Helder – De Tour de Lasalle hoeft zich de komende jaren geen zorgen te maken over het wel of niet kunnen doorgaan van het evenement, voor zover het de regelgeving rond stikstof betreft. De gemeente heeft laten weten dat de organisatie zich kan beroepen op de regeling ‘bestaand gebruik’, wat dus inhoudt dat er niet aan extra strenge regels hoeft te worden voldaan.

De mededeling vanuit het college bracht een zucht van opluchting teweeg bij de organisatie achter de Tour. Het betekent voor voorzitter Wim Erkelens Cooke en de vele tientallen vrijwilligers rond het evenement een zorg minder. Het is mogelijk de wielerronde aan te merken als ‘bestaand gebruik’ onder de Wet natuurbescherming, aangezien dit evenement als sinds 1956 wordt georganiseerd, nog voordat de Wet natuurbescherming in 1998 in werking trad.

De Tour komt langs een Natura 2000 gebied, omdat de etappe bijvoorbeeld op vrijdag onder de duinen (Zanddijk) doorgaat. Als de organisatie geen beroep zou kunnen doen op de regeling bestaand gebruik, zou een volledige stikstofberekening moeten worden gemaakt en een aparte vergunning moeten worden aangevraagd. Dat zou de Tour extra geld kosten, nog los van de vraag of dan uiteindelijk toestemming voor het evenement zou worden verkregen. De Tour is een van de laatste meerdaagse wielerkoersen van Nederland. Het aanmerken als ‘bestaand gebruik’ betekent dat stikstof geen belemmering meer vormt om de evenementenvergunning af te geven, zo valt te lezen in het collegebesluit.

De 68e editie van de Tour de Lasalle vindt plaats van 1 tot en met 4 juni. Regio Noordkop doet, zoals gebruikelijk, alle dagen live verslag van het evenement.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button