Politiek

Lichte kritiek, maar vooral lovende woorden voor Havenvisie Den Helder

Den Helder – Het ziet er naar uit dat de Helderse politiek binnenkort met een ruime meerderheid instemt met de Havenvisie Den Helder. In de extra voorbespreking door de commissie Bestuur en Middelen klonken maandagavond vooral enthousiaste geluiden en slechts een enkel kritisch woord. Wethouder Pieter Kos concludeerde tevreden dat het stuk rijp is voor besluitvorming door het college, waarna het opnieuw naar commissie en raad kan om definitief te worden vastgesteld.

Het is een niet alledaags verschijnsel in de Helderse politiek; een wethouder die een stuk eerst voorlegt aan de raad alvorens het binnen het college wordt goedgekeurd. Het geeft aan hoe belangrijk de Havenvisie wordt gezien voor de toekomst van Den Helder. Het is er gekomen op verzoek van de raad zelf en mede daarom wilde Kos vooraf weten of het concept stuk wat door AT Osborne is opgesteld voldeed aan de verwachtingen. Het was maandagavond een extra kans voor de lokale politici om nog wat wensen te ventileren, indien echt nodig. In theorie had Kos het rapport hierna nog kunnen (laten) aanpassen, maar dan zou inhoudelijke bespreking in de commissie Bestuur en Middelen op 6 juni geen optie meer zijn. Met als gevolg dat de gemeenteraad er 3 juli ook niet mee zou kunnen instemmen en het hele verhaal dus na de zomer pas tot een afronding kon komen.

Zover komt het dus niet, want vrijwel alle partijen zijn tevreden met de visie. “Een prima visie”, noemde Kees Visser (VVD) het. Edwin Krijns (CDA) was “blij met de visie” en Richard de Graaf van GroenLinks vond het ook een “goede visie”. En zo vonden ook de Stadspartij, Seniorenpartij, Fractie Pastoor, D66, Samen Actief en Behoorlijk Bestuur dat er op zich een mooi stuk voorlag. Pieter Blank (PvdA) was misschien nog wel het meest enthousiast van alle commissieleden: “Eindelijk weer eens een stuk waar ik positief over kan zijn.” In de visie wordt een vergezicht geschetst van de haven in 2040 en het belang ervan voor Den Helder, de regio en het land. Het moet een compacte high-tech zeehaven worden, al vroeg Blank zich wel openlijk af of we allemaal wel begrijpen wat dat betekent? “Betekent dit meer werkgelegenheid of juist andere werkgelegenheid?” Een aantal commissieleden vermoedt het laatste en dat kan best betekenen dat het juist minder banen oplevert.

Geen uitvoeringsplan
Het stuk is, zo benadrukte Janbart van Ginkel van onderzoeksbureau AT Osborne, geen uitvoeringsplan. Dat komt later pas aan de orde. Volgens deze havenvisie wordt er in 2040 beter samengewerkt tussen alle partijen die bij de haven betrokken zijn, moet er meer aansluiting komen tussen marine en stad en wordt Den Helder faciliterend voor de energietransitie. De toekomst van de haven richt zich op zaken als veiligheid, werkgelegenheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Duurzaam bouwen en duurzaam gebruik is daarbij het uitgangspunt. Een aantal commissieleden wilde het liefst nu al weten hoe dan en tegen welke kosten, maar dat is voor later zorg. Wel wordt in de visie over betere bereikbaarheid gemeld dat dit bijvoorbeeld kan worden gerealiseerd door slimme verkeersoplossingen, nieuwe vaar- en wegverbindingen en het verplaatsen van functies die grote verkeersstromen met zich meebrengen naar de randen van de stad.

Zoals gezegd zien vrijwel alle partijen de visie wel zitten, maar vonden PVV en Fractie Pastoor het jammer dat er nergens over kernenergie werd gesproken, terwijl de energietransitie en de kansen hiervan voor Den Helder nadrukkelijk in het stuk voorkomen. Windenergie komt wel in het stuk voor, maar dat noemde Frank Feeburg van de PVV “horizonvervuiling die te weinig oplevert”. De VVD had liever gezien dat het de visie nog even werd geactualiseerd aan de hand van recente ontwikkelingen en feiten, maar dat zal op een ander moment moeten. Het stuk nu nog aanpassen maakt dat het niet voor de zomer door de gemeenteraad kan worden besproken. Wel benadrukte Visser dat er echt hele grote investeringen op stapel staan met betrekking tot de energietransitie, de haven en de Noordzee en dat de te verdelen taart zelfs voor het Nederlandse bedrijfsleven te groot is. Hij bedoelde maar te benadrukken dat er inderdaad grote en mooie kansen voor Den Helder in het verschiet liggen. De Stadspartij mist in de visie de koppeling met de huidige inwoners van de stad, “hoe nemen we die mee in deze visie”, vroeg Niels Nanning zich af.

Geen uitvoeringsplan dus, slechts een visie. Meerdere partijen kunnen, zo lieten ze weten, niet wachten op de uitvoering. Als alle suggesties uit de visie werkelijkheid moeten worden, dient er nog heel wat te gebeuren. Defensie moet aan boord komen, de provincie en het rijk moeten meewerken en de financiën (volgens de commissie zeker een miljard plus) moeten gerealiseerd worden. Dat zijn niet direct de makkelijkste uitdagingen, maar AT Osborne ziet zeker mogelijkheden. De vraag van Blank en Van Esdonk: “wat kost het en wie gaat het betalen” is echter voor later. Wethouder Kos brengt de visie vandaag (23 mei) in het college, waarna commissie en raad op 6 juni en 3 juli het stuk echt inhoudelijk bespreken.

Bekijk hier de concept Havenvisie 2040

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button