Hollands KroonPolitiek

Meer diversiteit in onderscheidingen in Hollands Kroon

Advertentie:

Anna Paulowna – Het college van B&W in Hollands Kroon gaat de gemeenteraad voorstellen om het uitreiken van onderscheidingen voor personen en instellingen eenvoudiger te maken. Sinds de invoering van de oude verordening in 2013 is hier slechts éénmaal gebruik van gemaakt. Daarom moet het beter en gemakkelijker worden, denkt het college.

De oude regeling voor een gemeentelijke erepenning was complex qua besluitvorming en de eisen vrijwel gelijk aan een koninklijk lintje. Om eenvoudiger waardering van bijzondere inzet en prestaties van inwoners, verenigingen en stichtingen op sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied te kunnen uitspreken stelt het college voor om de bevoegdheid van de gemeenteraad te delegeren aan het college. Om tot een gedragen advies aan de raad te komen is het college weer geadviseerd door een denktank van fractievoorzitters en ambtenaren, die zich over deze materie heeft gebogen.

Diversiteit
“Het moet daarin niet alleen eenvoudiger worden, maar er zouden ook meer gradaties moeten”, komen aldus de denktank en het college. Zo stelt het voorstel dat er naast het reeds bestaande “jeugdlintje” ook een “gemeentelijk compliment” zou moeten komen. Dit is bedoeld voor inwoners die zich op bijzondere wijze en onbetaald hebben ingezet voor de gemeentelijke samenleving op sociaal, maatschappelijk of cultureel gebied. En voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de gemeentelijke samenleving, bijvoorbeeld het redden van een mensenleven.

Tevens zou op vrijwel dezelfde voorwaarden gekozen kunnen worden voor een “penning van verdienste”, in het bijzonder bij langjarige inzet voor de samenleving. Daarnaast is er nog het “jubileumschild” voor stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting gevestigd zijn in Hollands Kroon en die 50 jaar bestaan of in een veelvoud van 25 jaar daarboven. Verdiensten die zijn verricht in het kader van een beroep of commerciële activiteit vallen vanaf nu buiten het kader van de diverse vormen van waardering. Iedereen kan na het in werking treden van het besluit een voordracht doen bij het college voor het toekennen van een onderscheiding.

Volgens burgemeester Rian van Dam moet het voorstel leiden tot het “meer uitspreken van waardering voor inwoners of instellingen die dat voor hun inzet ook verdienen”.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

4 reacties

 1. Mijn eerste gedachte omtrent deze herwaardering van ´de aanloop ́ naar onderscheidingen was; ´en zo houdt het bestuur elkaar bezig en wordt een nog geen 10 jaar oude verordening weer opengebroken en vervolgens door nota bene een ´denktank ter consensus´… weer ingewikkeld en onevenwichtig gemaakt.
  ´Zo, we kunnen er weer 10 jaar tegenaan jongens´ moeten de betrokkenen hebben gedacht nadat de uitsplitsing van de gemeentelijke onderscheidingen in allemaal nieuwe decoraties en eerbewijzen eenmaal een feit was.
  ´Prijzen van een bestuur´ die we over 30 jaar weer in ernstig aangetaste staat in de kringloop gaan terugvinden, aangetast omdat het eerbewijs qua materiaalkeuze natuurlijk wel betaalbaar moest blijven. ´Denkschap´ of niet.
  En hoewel ´vereenvoudiging door gradaties aan te gaan brengen ́ in aperte tegenspraak met elkaar zijn draait het bestuur van Anna Paulowna haar hand er niet voor om. Een denktank moet tenslotte wel kunnen laten zien dat zij ook goed nagedacht heeft.
  Dat klinkt dan ongeveer zo: ´Wat deed u vroeger voor uw pensioen eigenlijk mevrouw?´, ´Ik? Ooh, och ja, ik zat in ´het denkschap en denkwezen´, ik moet er trouwens nog ergens een lintje of een orde van hebben, ja, dat deed ik, denken was echt mijn ding.´
  En zo is het gekomen en zijn daar nu, tatatata…: een jeugdlintje, het onvermijdelijke en door iedereen ernstig te begeren ´gemeentelijk compliment´… (ofwel eigenlijk het gestolen complimentje van ´Sire´), er is het Jubileumschild (waarom denk ik nu ineens aan Kees van Kooten die bij de Bie aan de deur staat om zijn (jubi) ´leumpenning´ aan te prijzen..), en niet te vergeten natuurlijk als laatste de enige echte ´penning van verdienste´!
  De allergrootste fout die deze ´denktank´, verblind door de eigen glorie en gedachten, in de kantlijn echter maakte was dat nu juist de mensen die de samenleving op het platteland écht op gang houden, mensen die voor een mager loontje 70 jaar lang bijvoorbeeld een klein en fijn winkeltje voor de plaatselijke bevolking proberen open te houden, dus diegenen die voor de werkelijke cohesie op het platteland zorgen, door de ´denktank´ zonder enige omhaal geschrapt werden… En wel omdat ze er wat door verdienden…
  Over tien jaar wordt dit zeker allemaal opnieuw weer bijgesteld beste lezer en wel omdat het dan allemaal weer een stuk eenvoudiger moet en ´de mensen´(dat zijn wij zelf dan) volgens hetzelfde bestuur door de enorme verscheidenheid aan ordes hun affiniteit met al die eerwaardige gemeentelijke prijzen aan het verliezen zijn.
  De brede kloof tussen bestuur en bevolking zal denk ik niet snel duidelijker kunnen worden dan in deze absolute farce en daarom zou ik hier dan ook graag een ´zwarte Piet ́ willen uitdelen aan het bestuur van ´het koninkrijk der valse bestuursgedachten´ van Anna Paulowna. Een gitzwarte Piet in het kader van de daar zo innig gewenste diversiteit.

 2. En mijn eerste gedachte was: wie zit er in hemelsnaam te wachten op een blijk van waardering van zo’n onpersoonlijk orgaan als een gemeente? Ik kan me daarom goed voorstellen dat er weinig vraag naar is vanuit de samenleving. Zo’n gemeentelijke onderscheiding haalt het toch niet bij een schouderklopje van een familielid, vriend, buurman of desnoods een wildvreemde? Dat geldt trouwens ook voor een koninklijk lintje. Poppenkast, meer is het niet…..!

 3. Kan het woord diversiteit niet meer horen, inclusiviteit idem, alles is hier kompleet doorgeslagen, linkse knuffel zooi

Wellicht ook interessant

Back to top button