Den Helder

Nieuwe Tour de Lasalle-sponsors Halfords en Sport Spirit kijken uit naar wielerevenement

Advertentie:

Den Helder – Halfords en Sport Spirit zijn de nieuwe sponsors van de Tour de Lasalle. Zij zullen dit jaar op meerdere vlakken hun bijdragen leveren aan de meerdaagse wielerwedstrijd. Ondernemers Ralph Artz en Tinus Lustig kijken erg uit naar het sportevenement.

Dit jaar vindt alweer de 68e editie plaats van de Tour de Lasalle. Toch is het dit jaar pas de eerste keer dat fietsenwinkel Halfords sponsor is van de wielerwedstrijd. Dat heeft alles te maken met het Shimano Service Centre dat vorig jaar is geopend in de winkel aan de Keizerstraat. Door deze ontwikkeling kunnen klanten bij Halfords hun professionele racefietsen en mountainbikes laten onderhouden en repareren. Volgens eigenaar Ralph Artz is dit het juiste moment om in te stappen als sponsor van de tour. “Vijf jaar geleden vond ik ons nog niet zo ver dat we onze naam gingen verbinden aan de Tour om zo mensen met hun race- en ATB-fiets naar ons te brengen.”

De laatste jaren heeft Halfords meerdere licenties in huis gehaald om ook professionele fietsen te kunnen onderhouden en repareren. Zoals dus bijvoorbeeld het Shimano Service Centre. Om die ontwikkelingen ook aan het licht te brengen bij het grote publiek, zocht Artz contact met het bestuur van de Tour de Lasalle. “Zij waren eigenlijk meteen heel enthousiast”, vertelt de ondernemer. “De Tour de Lasalle zit natuurlijk midden in het wielerwereldje. Met dit sponsorschap hopen we meer naamsbekendheid te krijgen als het gaat om dure race- en ATB-fietsen. We hebben in ieder geval de kennis en kunde in huis om daarmee aan de gang te gaan.”

FUNklasse en vrouwencriterium
Halfords Den Helder is sponsor van de vrouwenwedstrijd en de FUNklasse. Laatstgenoemde is een nieuw onderdeel en gaat volgens Artz echt terug naar de ‘roots van de tour’. “Daar is het echt strijden om de eer. Dat vind ik de charme van het Helderse. Daar binden we graag onze naam aan.” Halfords is tijdens de Tour de Lasalle zichtbaar met een elektrische bedrijfswagen, die gaat fungeren als bezemwagen. Daarnaast zullen er winkelmedewerkers en vlaggen aanwezig zijn langs de lijn. “Maar het is met name bekend raken in het wereldje”, vertelt Artz, die de organisatie een warm hart toedraagt. “Bij de besprekingen hing steeds een hele informele sfeer, terwijl het toch een formeel ding is. Het zijn hele prettige mensen om mee samen te werken.”

Sport Spirit
Naast Halfords is ook Sport Spirit aan de Energieweg nieuw als sponsor van de Tour de Lasalle. Eigenaar Tinus Lustig heeft in het verleden vaak zelf deelgenomen aan de wielerwedstrijd. Hij reed liefst zeven keer mee, waarvan hij vier keer bij de eerste tien eindigde. Ook won hij zes keer de ploegentijdrit.

Na 25 jaar even rust te hebben genomen van de Tour de Lasalle, kwam Lustig in 2021 als supporter weer eens een kijkje nemen bij de wielerwedstrijd. Toen de ondernemer bij de jury veel bekende gezichten tegenkwam uit de tijd dat hij zelf nog op hoog niveau fietste, ging het balletje voor een samenwerking rollen. Het bestuur vroeg Lustig of hij eventueel wat voor de tour wilde betekenen als het ging om sponsorzaken. Bij Sport Spirit komen regelmatig Helderse ondernemers sporten.

Roze trui
Ter voorbereiding op de tour zit Lustig de laatste maanden tweewekelijks met de andere bestuursleden om tafel. Net als Artz, ervaart hij een erg aangenaam gevoel bij die besprekingen. “Iedereen is zo betrokken bij de tour. Ze doen er allemaal heel veel aan en ook nog eens vrijwillig.” Naast zijn rol in het bestuur, is Lustig ook verantwoordelijk voor een stukje sponsorschap en het organiseren van twee activiteiten op het evenementenplein. Hij zal op het podium aan de Javastraat twee demo’s geven van twintig minuten. Dat gebeurt allemaal voordat de renners starten aan de tour. Verder het logo van Sport Spirit prijken op de roze trui van de klassementsleider bij de dames.

Joëlle van der Neut is dit jaar net als in 2022 miss Tour de Lasalle. Van der Neut is geen onbekende voor Lustig: zij traint namelijk al zes jaar bij Sport Spirit. Toen hij hoorde dat zij gevraagd was als miss, was dat erg toevallig. “Als je veel mensen kent is Den Helder net een dorp”, vertelt de personal trainer. Lustig mag dan in 1987 voor het laatst hebben deelgenomen aan het professionele tourklassement, toch kriebelt het wielrennen nog flink bij de ondernemer. Zo doet hij zelf met zijn eigen ploeg ‘Sport Spirit Wielerploeg’ mee aan de FUNklasse. In een groepje van zeven man trainen zij regelmatig.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button