Den HelderJeugd

Kinderen zetten zich in tegen zwerfafval: prijswinnend bord onthuld in Julianadorp

Advertentie:

Julianadorp – De kinderraad van gemeente Den Helder heeft een grote wens: het verminderen van zwerfafval. Om het bewustzijn bij kinderen te vergroten, is een aantal maanden geleden een tekenwedstrijd opgezet. Op het schoolplein van de Prinses Margrietschool in Julianadorp werd donderdag één van de winnende illustraties onthuld.

Met Petra Bais en Fotigui Camara waren donderdagmiddag twee wethouders van gemeente Den Helder aanwezig in Julianadorp. Zij vertelden de aanwezige kinderen dat de gemeente de aanpak van zwerfafval hoog in het vaandel heeft staan. De kinderraad deelt dezelfde mening en daarom ontwikkelden Team Wijkbeheer en De Helderse Vallei een informatiepakket zwerfafval. In januari werd deze verspreid over alle basisscholen in Den Helder en Julianadorp. Het pakket bestaat uit een spel, een opdracht, lesmogelijkheden en een uitnodiging voor een tekenwedstrijd, waarin de kinderen hun eigen prent mochten maken rondom zwerfafval.

David is lid van de kinderraad en hij zit op de Prinses Margrietschool. Op het schoolplein vertelde David zijn medeleerlingen waarom hij en zijn mederaadsleden de aanpak van zwerfafval zo belangrijk vinden: “Wij vinden het zielig dat sommige dieren doodgaan omdat ze stikken in plastic.” Daarom had de kinderraad een tekenwedstrijd opgezet. De afgelopen periode hebben zij overleg gevoerd welke vier inzendingen in de prijzen vielen. Samen met Bais en Camara mocht David donderdag één van de prijswinnende tekeningen bekendmaken.

Sandwichbord
Twee meiden uit groep 7/8 van de Prinses Margrietschool waren de gelukkige winnaressen. Zij kunnen hun creatie de komende tijd op verschillende plekken in het dorp bewonderen. De tekeningen worden namelijk als sandwichbord aan lantaarnpalen gehangen. Dat was niet de enige prijs die ze ontvangst mochten nemen, ze kregen uit handen van Bais ook een cheque om met de hele klas te bowlen. Ook in Nieuw Den Helder, de Schooten en Stad binnen de Linie zijn winnaars. Ook hun werken zijn binnenkort op straat te bewonderen.

Alle kunstwerken zijn vergezeld met verschillende gedichten van Yanaika Zomer. De Helderse stadsdichter was donderdag ook aanwezig om haar werk voor te dragen aan de kinderen. Na afloop van de onthulling werd het schoolplein gevuld met de vrolijke klanken van Joost zijn ‘Europapa’. De kinderen zongen uit volle borst mee en hakten er lustig op los.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button