Politiek

Laatste twee jaar 50.000 extra bomen en struiken geplaatst in Hollands Kroon

Advertentie:

Anna Paulowna – Door deelname aan MeerBomenNu zijn er de afgelopen twee jaar liefst 50.000 extra bomen en struiken toegevoegd in gemeente Hollands Kroon. Dat heeft het college van Hollands Kroon bij monde van wethouder Lilian Peters aan de gemeenteraad laten weten.

Elke boom maakt jaarlijks honderden zaailingen aan. De meeste hiervan overleven het niet, omdat ze groeien op plekken waar ze niet groot kunnen of mogen worden. Door deze zaailingen in de winter voorzichtig uit te scheppen, op te kweken en weg te geven, groeien ze elders uit tot volwassen bomen. Volgens MeerBomenNu is dit een logische, goedkope, duurzame en leuke manier om weer meer bomen in Nederland te krijgen.

Stichting MeerBomenNu is een landelijke, op vrijwilligers georiënteerde, organisatie waar gemeenten en andere organisaties aan mee kunnen doen. Ze oogsten kansarme zaailingen, slaan die gesorteerd en ingekuild op in een bomenhub en verplanten ze uiteindelijk naar een nieuwe locatie of worden gratis uitgedeeld aan iedereen die ze wil hebben. Voor gemeenten is dit een stuk goedkoper dan bomen voor veel geld afnemen van een boomkweker.

Biodiversiteit en leefomgeving
De gemeenten Schagen en Hollands Kroon doen inmiddels respectievelijk drie en twee jaar mee. Den Helder participeert nog niet in MeerBomenNu, al worden daar wel zaailingen geoogst. In Schagen zijn de laatste drie jaar 60.000 bomen verplant en de laatste twee jaar in Hollands Kroon dus 50.000 stuks. Volgens wethouder Peters dragen al deze extra inheemse en gebiedseigen bomen en struiken positief bij aan de biodiversiteit: “De zaailingen die eerder geen kans kregen, komen zo in tuinen, erven, voedselbosjes en windsingels van onze inwoners terecht. Daar kunnen ze volwassen groeien en hun positieve bijdrage aan het klimaat en de schoonheid van ons landschap leveren.”

Volgens Peters is MeerBomenNu een project dat de vergroening van Hollands Kroon stimuleert en draagt het bij aan de cohesie van inwoners die iets voor het klimaat willen doen of iets aan hun leefomgeving willen bijdragen. Het college van gemeente Hollands Kroon wil het project MeerBomenNu de komende jaren voortzetten om de gemeente verder te vergroenen, waarbij ze de inwoners en ondernemers blijven betrekken.

MeerBomenNu organiseerde in december 2023 nog een oogstdag in Julianadorp.

 

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button