
Anna Paulowna – In een wensen- en bedenkingenprocedure kon de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van Hollands Kroon donderdagavond haar wensen en bedenkingen aan het college meegeven met betrekking tot de toekomstige huisvesting van arbeidsmigranten. Het gaat dan niet alleen om agrarische arbeid, maar ook om horeca, distributie, recreatie, schoonmaak, zorgsector, logistiek en uitzendbureaus.
Veel commentaar was er in het algemeen op het slechte zicht op de registratie van arbeidsmigranten, waardoor het lastig is de totale problematiek goed te overzien en daar waar nodig te handhaven. Daarnaast was de algehele oproep van de raad voor kwalitatief goede huisvesting. De VVD vroeg bij monde van Wim Groot vanuit het ondernemersperspectief aandacht voor de exploitatietijd van te realiseren huisvesting, maar ook om de regeldruk vooral werkbaar te maken voor kleinere ondernemingen. Daarnaast vroeg Groot niet te strak vast te houden aan vergunningen voor slechts vijftien of twintig jaar, maar ook exploitatiemogelijkheden van veertig jaar een kans te geven, die wel een realistische terugverdientijd hebben.
Mathijs de Gee (D66) was net als GroenLinks positief over het beleidskader, maar zou graag een prettige landschappelijke inpassing zien. Verder zag De Gee dat wel erg veel kosten van ondernemers nu op de gemeenschap worden afgewenteld. Verder vroeg hij aandacht voor het ontkoppelen van werken en wonen, waarbij een werknemer die ontslag krijgt of neemt soms direct zijn woning kwijt is.
Ontkoppeling
Sylvia Buczynski (PvdA) ziet ook graag diezelfde ontkoppeling, maar ziet ook dat de arbeidsmigrant nog steeds een soort verdienmodel is waarbij er verdiend wordt aan goedkope arbeid, wonen, verzekeringen en hun vervoer. Ze constateert dat uitbuiting op de loer ligt en mensen langzaam tot een product verworden. Daarom zou ze graag een sterkere verankering van de rechtspositie van de arbeidsmigrant zien. Matthé van Lierop, zelf agrarisch ondernemer, verwierp de gedachte van de PvdA dat arbeidsmigranten goedkope arbeidskrachten zijn, omdat de salarissen gelijk zijn aan die van volwassen Nederlanders. OHK was blij met het beleidskader, dat uitwassen in slechte huisvesting tegengaat.
Wethouder Robert Leever benadrukte dat arbeidsmigranten een beladen onderwerp was tijdens de vorming van het coalitieakkoord. Tevens gaf hij, in lijn met het betoog van de PvdA, aan dat het volwaardige inwoners van Hollands Kroon zijn die qua rechtspositie ook als zodanig behandeld moeten worden. Leever gaf de raad mee dat er ongeveer drieduizend arbeidsmigranten geregistreerd werkzaam en woonachtig zijn in Hollands Kroon, maar dat het werkelijke aantal ongeveer het dubbele is.
Een aantal raadsleden verbaasden zich over het slechte zicht op de verblijfplaats van arbeidsmigranten, hetgeen door burgemeester Rian van Dam ook als hiaat werd gezien, doordat er landelijke wetgeving bestaat met diverse regelingen, waardoor er zeer slecht zicht is op de verblijfplaats van de arbeidsmigrant.