Den HelderVideo

Zeehond Bertus nu ook op het strand te zien (video)

Den Helder – De Stichting Strandexploitatie Noordkop plaatste dinsdag 23 juni een nieuw type afvalbak op het strand bij Duinoord. Zeestad Staal heeft de afvalbak, in de vorm van de bekende Helderse zeehond, ontworpen en gemaakt. Strandbezoekers worden zo op een positieve manier eraan herinnerd afval op te ruimen. Ook bij Paal 6 en Zee van Tijd komen deze ‘Bertussen’ te staan.

Op social media verscheen een tijd terug en foto van een inzamelvis voor plastic op Malpe Beach in India. Bij een aantal mensen ontstond het idee een dergelijke afvalbak op de stranden van Den Helder te realiseren, niet alleen voor het plastic, maar voor al het (zwerf-)afval op het strand. Ze staken de koppen bij elkaar en uit de samenwerking met Zeestad Staal, de gemeente Den Helder en Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) werd Bertus geboren. Genoemd naar het bekendste zeezoogdier van Nieuwediep.

Afval op strand en in de zee is een wereldwijd milieuprobleem en zorgt voor vervuiling van de mariene ecosystemen en organisme. Verder heeft het effect op het toerisme, de lokale economie en de gezondheid van de mensen. Een van de bronnen van zwerfafval op het strand en in zee is strandrecreatie. Met deze aansprekende afvalbakken wil SSN strandbezoekers aansporen om het strand schoon te houden.

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo werkte tussen januari 2020 en september 2022 als AV-specialist bij Regio Noordkop. Inmiddels heeft ze haar carrière voortgezet als editor bij Nienke Plas.

Wellicht ook interessant

Back to top button