Den Helder

Fietsers krijgen ook in Den Helder voorrang op alle rotondes

Den Helder – Als enige gemeente in Noord-Holland hebben fietsers in Den Helder niet altijd voorrang op een rotonde, maar daar komt verandering in. Het college laat weten dat de voorrang op in totaal elf rotondes binnen de bebouwde kom volgend jaar wordt aangepast, in het voordeel van de fietser.

Den Helder kent twee soorten rotondes, die met een fietsstrook op de rijbaan en rotondes met een vrijliggend fietspad. Op de eerste variant hebben fietsers al voorrang, op de tweede variant nog niet. De wijziging gaat de gemeente in totaal zo’n 360.000 euro kosten, zo laat het college per brief weten aan de gemeenteraad. Voor een deel van deze kosten wordt subsidie aangevraagd bij de provincie. De rest moet de raad via de Kadernota beschikbaar stellen. Wethouder Kees Visser laat weten dat het streven is de wijzigingen in de loop van 2022 te realiseren.

De rotondes waar de voorrang wordt gewijzigd zijn:
1. Boterrug Zwanenbalg Julianadorp
2. Langevliet Boterrug Julianadorp
3. Breewijd Zuiderhaaks Julianadorp
4. Langevliet Zuiderhaaks Julianadorp
5. Schoolweg Verlengde Zuiderhaaks
6. Van Foreestweg Noorderhaaks Julianadorp
7. Noorderhaaks Langevliet Julianadorp
8. Doggervaart Nieuweweg Den Helder
9. Burgemeester Ritmeesterweg Nieuweweg Den Helder
10. Ravelijnweg Torplaan Den Helder
11. Ruyghweg Parallelweg Den Helder

Met extra maatregelen, zoals borden, gekleurde coating op de weg en belijning, moet bij de rotondes duidelijk worden gemaakt dat de voorrangssituatie wijzigt. Ook wordt de eerste zes maanden bij elk rotonde een apart bord geplaatst met informatie over de gewijzigde voorrangsregeling. Overigens blijft de voorrang op de rotonde aan de Middenweg (De Vijfsprong) ongewijzigd, omdat dit een verkeersplein betreft en de situatie hier dusdanig is dat voorrang voor fietsers niet veilig kan worden geregeld.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button