PolitiekTexel

Gemeente Texel verviervoudigt budget reiskosten, gaat TESO vergoeden

Advertentie:

Texel – Het college van de gemeente Texel wil het beschikbare budget voor de reiskostenvergoeding van ambtenaren flink te verhogen: Van €19.600,- per jaar naar €87.000,- per jaar. Vanwege het nieuwe hybride werken is de huidige regeling onhoudbaar. Om competitief te blijven op de arbeidsmarkt en om de stijging van de benzinekosten tegemoet te komen wil het bestuur voor niet-Texelaars de TESO gaan vergoeden en afstappen van de maximale vergoeding tot 30 kilometer. Medewerkers die op Texel wonen krijgen straks ook een vergoeding.

In de huidige regeling is dit namelijk niet het geval: Ambtenaren van de gemeente Texel die op het eiland wonen ontvangen bovenop hun salaris geen reiskostenvergoeding. Het gemeentehuis staat in Den Burg, midden op het eiland. Vanaf het noordelijke De Cocksdorp toch een kilometer of 15. Het college besluit daarom dat het met de huidige benzineprijzen ook voor de medewerkers van het eiland zelf niet meer passend is om de kosten daarvoor zelf op te hoesten. De gemeente heeft een vergelijking gemaakt met een aantal grotere werkgevers op het eiland: Allemaal, bijvoorbeeld de TESO, het NIOZ en de RAB Groep vergoeden de reiskosten.

Niet-Texelaars
Voor medewerkers die op het vaste land wonen is de situatie momenteel nog minder aantrekkelijk: Texel betaalt slechts een vergoeding tot maximaal 30 kilometer voor een enkele reis. Als je verder weg woont wordt het niet vergoed. Bijzonder is ook dat de niet-eilanders wel een vergoeding krijgen voor de kilometers die ze op het eiland maken. Een ambtenaar van de gemeente Texel die in Den Helder woont krijgt voor de zeven kilometer vanaf de veerhaven naar het gemeentehuis dus wel een compensatie. De rit met de veerboot wordt door de gemeente op dit moment niet vergoed. De TESO biedt wel een gereduceerd tarief aan: Forensen kunnen daarmee heen en weer voor €1,50 per dag.

Deze TESO kosten wil het college ook gaan vergoeden. Daarnaast wil het college af van het maximum van 30 kilometer: “De maximering van 30 kilometer enkele reis is steeds vaker onderwerp van discussie. In de huidige arbeidsmarkt en met de huidige brandstof prijzen is het echt een knelpunt en steeds vaker een breekpunt aan het worden”, zo schrijft het bestuur in haar advies. Omdat medewerkers steeds vaker voor een deel thuis werken is ook het openbaar vervoer minder aantrekkelijk. Abonnementen waarbij iemand dagelijks reist zijn per rit een stuk voordeliger dan wanneer het slechts gaat om twee- of drie dagen per week. Het college stelt daarom voor om kosten voor het openbaar vervoer volledig te gaan vergoeden.

Ingang en declaratie
De regeling moet al per 1 juli ingaan. Het college is bevoegd om de regeling in te voeren, maar de raad besluit over het budget. Dat wordt flink opgerekt: Van €19.600,- naar €87.000,- per jaar. Eerst gaat de gemeente nog overleg met de vakbond. De nieuwe regeling zal vijf jaar gelden. Naast de inhoudelijke wijzigingen stapt de gemeente ook af van een standaard vergoeding, ambtenaren moeten straks maandelijks hun werkelijk gemaakte reiskosten declareren.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button