TexelVideo

Het water kleurt weer roze op Texel (video)

Advertentie:

Texel – Vijf jaar nadat het voor het eerst gebeurde kleurt het water van natuurgebied Wagejot (in de buurt van Oosterend) op Texel opnieuw roze, een bijzonder natuurverschijnsel dat niet vaak voorkomt. “In Nederland komt het zelden voor, in Zuid-Europa vaker”, weet Arthur Oosterbaan van Ecomare.

“De roze kleur wordt veroorzaakt door twee eencellige algjes die opbloeien in stilstaande, zoute wateren. In combinatie met de aanwezigheid van veel voedingsstoffen en het warme weer zorgt dit voor roze gekleurd water.” Het water zit vol met voedingsstoffen dankzij de vogelkolonies die er zijn.

Wie het live wil zijn moet haast maken, want het verschijnsel duurt doorgaans maar kort, de vorige keer precies 1 dag. Zwemmen in het roze water is overigens verboden, want het Wagejot is een beschermd vogelgebied. “Als het in water in een niet-beschermd gebied voorkomt zou je er in kunnen zwemmen, maar of dat prettig is? Het zit echt vol met vogelpoep”, aldus Oosterbaan. Momenteel heerst er overigens ook vogelgriep op het eiland, onder meer in dit natuurgebied.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button