Hollands KroonPolitiek

Jaarrekening Hollands Kroon: ‘Vet op de botten’ of overgewicht?

Advertentie:

Hollands Kroon – De gemeenteraad van Hollands Kroon kwam donderdagavond samen om te vergaderen over de jaarrekening. Een jaarrekening met een groot positief saldo, naar tevredenheid van de raadsleden. Ondanks de uitbreiding van de algemene reserve tot een bedrag van bijna 20 miljoen waren er ook zorgen, want worden de beschikbare middelen wel op de juiste manier geïnvesteerd?

“Vet op de botten is goed, maar overgewicht niet”, aldus Sylvia Buczynski van de PvdA. “We zien in de jaarrekening een overschot en dat is goed, maar er zijn ook dingen niet gerealiseerd. Misschien hadden we met die middelen wel extra inspanningen kunnen verrichten.” Volgens Buczynski moet de jaarrekening ook vooral niet bekeken worden als die van een bedrijf. De financiële positie is geen doel op zich maar een middel om inwoners te faciliteren.

Dat gaat niet altijd goed volgens Lilian Peters van GroenLinks. Bij de dienstverlening worden soms problemen ervaren en een vertraging bij de aanbesteding voor nieuwe kernapplicaties zorgt voor ergernissen bij inwoners. Problemen die niet overschaduwd moeten worden de stevige financiële positie van Hollands Kroon. “Dit is cruciaal omdat het direct impact heeft op onze inwoners”, zei Peters.

Financieel kerngezond
De fracties waren allemaal blij met financiële positie die de jaarrekening laat zien. Volgens D66’er Maarten Versluis is het zeker in deze tijden van onzekerheid belangrijk om een goede buffer te houden. Daarbij maakte Versluis wel de opmerking dat het inzicht dat de gemeente heeft in actuele zaken binnen de gemeente te wensen overlaat. Onderzoeken naar zaken als het vertrouwen in de gemeente bieden meer vragen dan antwoorden, zei hij.

Hollands Kroon is volgens het CDA financieel kerngezond. Wethouder Financiën Theo Groot nam dat complimenten graag aan, want het kan ook anders. Groot verwees nog naar Schagen, waar het nieuwe college waarschijnlijk direct over moet gaan tot bezuinigingen. De zorgen over de kernapplicaties en de dienstverlening zijn volgens Groot terecht, al liggen de opties om deze op te lossen niet allemaal binnen de eigen organisatie. Enno Bijlstra van de VVD was blij met het resultaat en noemde de jaarrekening een mooie afsluiting van het coalitieakkoord.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button