Den HelderJeugd

Lyceum aan Zee vaart derde etappe Elfstedentocht met Zonneboot

Harlingen – Het is perfect weer voor de Young Solar Challenge, een race met zelfgebouwde zonneboten in Friesland. Lyceum aan Zee heeft een team afgevaardigd en is donderdag omstreeks 10:00 vertrokken uit Workum.

De race begon twee weken geleden in Leeuwarden. Voor het Lyceum aan Zee viel het eerste weekend wat tegen, na een twintigste plaats op de eerste dag klom het team op de tweede dag naar de zestiende plaats. Het team is ambitieus en heeft in de tussentijd niet stilgezeten. “We hebben een Excel-bestand gemaakt waarin we de gegevens uit de boot zetten. Zo kunnen we uitrekenen hoe snel we kunnen varen zonder veel energie te verliezen”, vertelt Suriyan (4 vwo).

Het harde werk heeft vruchten afgeworpen, want stuurman Joeke heeft tijdens de eerste helft van de etappe een aantal plaatsen goed kunnen maken. Hierdoor kan de boot tijdens de pauze meer opladen dan de andere teams, zodat ze meer energie overhouden voor een eindsprint. Malika neemt na de pauze het stuur over en moet de inhaalrace verder voortzetten. Aan zelfvertrouwen geen gebrek: “als alles goed gaat kunnen we de top 5 nog wel halen”, zegt Joeke.

De race duurt nog tot en met zaterdag 25 juni en is te volgen via: https://www.tusbc.net/estela-live-tracking-results/. Etappe drie (23 juni) eindigt in Franeker, etappe vier (24 juni) gaat van Franeker naar Dokkum en de laatste etappe (25 juni) van Dokkum naar Leeuwarden.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button