Cultuur/NatuurDen HelderMaritiem

Reizend kunstwerk Bertus volgende week onthuld

Den Helder – Het kunstwerk van zeehond Bertus is gereed. Jonge stagelopers van Zeestad Staal hebben er op Willemsoord maandenlang hard aan gewerkt en het resultaat overtreft alle verwachtingen. De jongeren gebruikten voor Bertus onder meer cortenstaal en cement. Naast Bertus komt ook de skyline van Den Helder terug in het kunstwerk dat is gemaakt aan de hand van een 3D-impressie.

Bertus is de naam van de zeehond die tussen 2000 en 2021 vaak in de Helderse wateren zwom. Bertus werd een icoon in de haven omdat hij bij de zeelieden altijd een visje kwam halen. Bert de Groot, bedrijfsleider op de visafslag, sloot een innige vriendschap met Bertus. Hij maakte onder meer talloze filmpjes en foto’s die hij via social media verspreidde. Bertus werd wereldberoemd in Den Helder, maar ook daarbuiten.

Na het overlijden van Bertus in 2021 startte inwoonster en raadslid Mirjam Dijk een crowdfundingsactie onder de Helderse gemeenschap. Ook werd de vraag voor een standbeeld aangekaart in de gemeenteraad. Veel lokale politici deden een donatie. De crowdfunding leverde uiteindelijk een bedrag op van €2.327,76. Het geld is overgemaakt naar Zeestad Staal, dat vervolgens aan de slag is gegaan met het kunstwerk.

Een reizend kunstwerk
Bertus maakt de komende jaren als een reizend kunstwerk een tour door de gemeente Den Helder. Zo zal het kunstwerk te zien zijn tijdens de Juttersmarkten, bij verzorgingshuizen, evenementen en manifestaties zoals Sail2023. De bedoeling is dat zo veel mogelijk inwoners een blijvende herinnering houden aan Bertus, de zeehond die de harten van zoveel Nieuwediepers veroverde.

Op donderdag 30 juni zal het kunstwerk om 11.00 uur officieel worden onthuld. Dat gebeurt in het bijzijn van Bert de Groot bij de entree van Zeestad Staal, bij Gebouw 39 op Willemsoord.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button