Hollands KroonPolitiek

Starterslening inmiddels vijf keer aangevraagd in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Vijf starters op de Hollands Kroonse woningmarkt zijn inmiddels geholpen met de starterslening, dat liet wethouder Theo Groot weten tijdens de raadsvergadering donderdagavond. In totaal was er een bedrag van €350.000,- beschikbaar voor 2022, met een maximaal leenbedrag van €35.000,- per lening.

De starterslening is in Hollands Kroon ingevoerd per 1 januari 2022. Daar was de gemeente vrij laat mee, aangezien er op dat moment al meer dan 300 gemeenten in Nederland deze lening aanboden. In de Eerste Bestuursrapportage, die tijdens de raadsvergadering donderdagavond werd besproken, staat dat de starterslening sinds de invoering slechts één keer is gebruikt. PvdA’er Sylvia Buczynski vroeg zich af waarom: “Is het onvoldoende bekend dat de lening er is, of zijn er misschien geen beschikbare woningen?”

De starterslening kan namelijk alleen gebruikt worden voor de aankoop van woningen tot een bedrag van €266.250,-. Ten tijde van het schrijven van dit bericht staan er in Hollands Kroon enkele tientallen woningen te koop onder die vraagprijs. Verder is de lening alleen bedoeld voor de aankoop van de eerste woning en mag het leenbedrag maximaal 20 procent van de aankoopprijs zijn, tot een bedrag van €35.000,-. Met het potje van €350.000,- zijn er dus ongeveer tien leningen beschikbaar.

Inmiddels vijf keer verstrekt
Volgens wethouder Theo Groot is het aantal van één dat in de Bestuursrapportage staat verouderd. Inmiddels zijn er vijf leningen verstrekt. Daarmee zit de gemeente halverwege het jaar ongeveer op koers om het beschikbare budget op te maken. Meer informatie over de starterslening is te vinden op de website van de gemeente Hollands Kroon.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button