Den Helder

Maatregelen tegen de hitte

Advertentie:

Ook in Den Helder is het deze week warm. Code Oranje en het landelijk hitteplan gelden ook voor de Kop van Noord-Holland. Verschillende organisaties nemen dan ook de nodige maatregelen.

Omring is extra alert bij kwetsbare mensen, zorgt voor voetenbadjes en ijs op de locaties, moedigt extra drinken aan (medewerkers geven zelf het goede voorbeeld door ook extra te drinken), en gebruikt ventilatoren om alles zo koel mogelijk te houden. “En verder de lichamelijke inspanning zoveel mogelijk beperken”, aldus een woordvoerster.

Bij Zorggroep Tellus is ook het hitteprotocol ingezet. “Die verspreiden wij aan alle medewerkers en cliënten intern, zodat zij weten wat zij zelf kunnen doen tijdens de hitte”, laat Ylvie Verschoor weten. “Denk aan gordijnen zoveel mogelijk dicht laten, goed drinken, luchtige kleding, et cetera. Daarnaast schenken wij de gehele dag door limonade, water, staan er in het restaurant kannen met water en fruit en is er genoeg (water)ijs voor iedereen! Op de terrassen van onze locaties creëren we schaduwplekken met parasols, zodat cliënten (mochten ze willen) wel buiten kunnen zitten en binnen zorgen we voor voldoende ventilatoren. Uiteraard let ons personeel extra goed op elkaar en op de cliënten tijdens deze heerlijke, maar warme dagen!”

De Stichting Kinderopvang Den Helder heeft ook een speciaal hitteprotocol voor dit soort warme dagen. Afhankelijk van de temperatuur worden verschillende maatregelen genomen, maar bij de voor deze week verwachte hitte gaat dat bijvoorbeeld om het uitlaten van verlichting, het realiseren van zoveel mogelijk schaduwplekken en het inschakelen van de airco’s. Jonge kinderen kunnen nog niet goed transpireren en zijn daardoor kwetsbaar voor warmte. Het lichaam van kinderen reageert anders dan het lichaam van volwassenen, waardoor zij meer kans op gezondheidsklachten hebben. Ook voor deze doelgroep geldt dus veel drinken, binnenblijven op het heetst van de dag, geen intensieve bewegingsactiviteiten en extra voeding met veel vocht (zoals komkommer en tomaat). Verder worden er waar mogelijk zwembadjes geplaatst.

Ook bij de Strand6Daagse ligt het hitteplan klaar, maar is het nog niet ingezet. Per dag wordt gekeken of het nodig is om, zoals vorig jaar, een of meerdere etappes in te korten. LOS radio spreekt elke middag rond half vier met organisator Woody van Loo.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button