Nieuws

Ouderen kunnen het beste ook tijdens de hitte blijven bewegen

Adverentie
REGIO – Het Nationaal Hitteplan is van kracht. Voor ouderen kunnen de hoge temperaturen extra belastend zijn omdat de kans op uitdroging en oververhitting toeneemt. ”Dat betekent echter niet dat je de hele dag op een stoel voor de ventilator moet gaan zitten”, stelt
beweegstrateeg René Wormhoudt.

Wie op leeftijd is doet er goed aan om met de hitte niet stil te gaan zitten voor de ventilator maar, weliswaar aangepast, te blijven bewegen. Denk aan korte activiteiten die worden afgewisseld met uitrusten. Wandel bijvoorbeeld in de ‘daluren’ wanneer de zon nog niet zo sterk is. Dus ga in de ochtend een rustig stukje lopen, fietsen of oefeningen doen in de schaduw onder de bomen. En sluit jezelf niet op. Vanzelfsprekend is ook hier het flesje water onmisbaar. Kortom: doe minder, maar blijf- met mate- bewegen.

Dorstprikkel neemt af met de leeftijd
Het drinkadvies dat voor iedereen geldt is natuurlijk ook bestemd voor ouderen. Maar wat velen niet weten is dat ouderen een afnemende dorstprikkel hebben en dus een groter risico lopen op uitdroging en oververhitting. Het Nationaal Ouderenfonds bracht in 2012 al een hitteprotocol uit en adviseert mensen in de omgeving van kwetsbare ouderen tijdens tropische temperaturen een extra oogje in het zeil te houden. Water en ijs zijn simpele middelen die ouderen helpen ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen én tijdens het geven ontstaat ook een leuk moment om even samen te zijn en een praatje te maken. Dit soort sociaal contact is hard nodig, want veel ouderen in Nederland voelen zich tijdens de zomermaanden extra eenzaam, onder andere omdat familie en vrienden op vakantie zijn. In Nederland zijn 500.000 ouderen zelfs extreem eenzaam en dat betekent dat zij doorgaans slechts 1 persoon per maand spreken. En in de zomer is dit nog minder.
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button