Den Helder

Kunstenaar doet zelf onderhoud beelden

Den Helder – Kunstenaar Peter Erftemeijer keek donderdagmorgen verwonderd op toen naast hem een politieagente met haar motor naast hem stopte. Of hij kon uitleggen wat hij aan het doen was en in wiens opdracht? Omwonenden hadden namelijk een wildvreemde man met een staalborstel het karakteristieke beeld van de vier wervianen-met-fiets bij bibliotheek School 7 zien bewerken. Dat zag er niet pluis uit. Dus waarschuwde een van hen de politie.

Erftemeijer kon de agente geruststellen. Hij is de maker van dit beeld en van de andere twee wervianen, iets verderop in de Beatrixstraat. De kunstenaar was donderdagmorgen in alle vroegte uit zijn woonplaats Amsterdam vertrokken. In zijn rugzak onder meer een staalborstel, poetsdoeken en een groot blik speciale wax. Daarmee ging hij in Den Helder aan de slag om ‘zijn’ bronzen beelden onderhoud te geven.

De kunstwerken zijn enkele jaren geleden door Woningstichting/Helder Vastgoed BV aan de stad geschonken. Er volgen er nog twee. De beelden oogstten veel waardering want de wervianen ogen levensecht. “Maar de gemeente doet niets aan het onderhoud en dat is zonde, dus vandaar dat ik dat nu zelf doe”, aldus de kunstenaar.

Met de staalborstel verwijderde hij de aanslag (“Kijk, je kunt aan de voeten zien dat er honden tegenaan plassen”) en met de Renaissance kristalwax poetste hij een beschermlaag in het brons. Een tijdrovend klusje, maar zo blijven de beelden langer in goede staat het Helderse straatbeeld sieren. En weet Erftemeijer nu dat de buurt over de wervianen waakt.

Bron: Facebook Samen Bouwen aan Den Helder

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button