Hollands Kroon

Eindelijk blauwalgvrij zwemmen in het Amstelmeer

Hollands Kroon – Aan het zwembassin bij het Lutjestrand in Westerland is het afgelopen jaar hard gewerkt. Sinds 22 juli is het zwembassin klaar en kan erin gezwommen worden. Het bassin is een soort zwembad aan het Lutjestrand, waardoor er geen last is van blauwalg. Dit komt doordat het water in het bassin steeds wordt ververst met water uit een diep punt van het meer. Daar is het water kouder waardoor blauwalg geen kans krijgt. Aan de buitenkant van het bassin kunnen sloepen aanmeren aan de steigers. Recreëren op en wandelen over de steigers kan ook.

De steigers in het water hebben een looppad van ongeveer 2 meter breed. Iedereen kan zwemmen in het bassin, ook als er blauwalg aanwezig is in het Amstelmeer. Het bassin is afgesloten met steigers van gerecycled kunststof wat op hout lijkt. Op het diepste punt is het bassin ongeveer 1,20 meter diep. De bouw van het bassin is gestart in januari 2021. De planning liep uit door het niet beschikbaar zijn van materialen en het slechte weer, maar er is hard gewerkt om het project af te ronden voordat de bouwvak begint.

Er zijn nieuwe speeltoestellen en fietsenrekken geplaatst. De speeltoestellen staan op het zandstrand. Niet alleen voor jonge kinderen, maar voor alle leeftijdscategorieën is er iets leuks. Zo heeft het strand nu bijvoorbeeld een watertafel en een volleybalnet.

Al jaren werd het zwemwater aan het Lutjestrand gekweld door blauwalg. Hierdoor kon er vaak niet in worden gezwommen in de zomer. Terwijl het juist voor veel mensen zo’n fijne plek is om te recreëren. Daarom is dit plan bedacht. Zo kan er veilig in het bassin worden gezwommen. Het ontwerp voor het zwembassin is tot stand gekomen uit alle suggesties die zijn gedaan tijdens bijeenkomsten met ondernemers, omwonenden en gebruikers van het strand. Het ontwerp is gemaakt door HB Advies. Klein Wieringen heeft het bassin gebouwd.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button