Hollands Kroon

Langdurige werkzaamheden aan elektriciteitsnetwerk Hollands Kroon

Hollands Kroon – Op verschillende plekken in Hollands Kroon heeft het elektriciteitsnetwerk onvoldoende vermogen. Door digitalisering, de bouw van nieuwe huizen en economische groei raakt het elektriciteitsnetwerk overbelast. Dit maakt het nemen van duurzame maatregelen en de uitbreiding van bedrijven moeilijker. Liander is de beheerder van dit netwerk. Er moeten meer werkzaamheden dan gepland worden uitgevoerd om de situatie te verbeteren. Hierdoor is het werk niet in 2023/2024, maar in 2025 en voor een deel pas in 2030 afgerond.

Om de capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnetwerk op te lossen, plaatst Liander 30 tot 50 transformatorhuisjes in Hollands Kroon. Daarmee komt er genoeg capaciteit om aan de energievraag te voldoen en om opgewekte energie aan het net terug te leveren. Op dit moment is nog niet bekend waar deze transformatorhuisjes komen. Voor het plaatsen hiervan moet de gemeente toestemming geven. Daarbij houden zij rekening met de omgeving en de inwoners. Weten voor welke locaties uiteindelijk vergunningen wordt afgegeven? Het is mogelijk om aan te melden bij Over uw buurt. Er wordt dan een e-mail verstuurd wanneer er een vergunning in de desbetreffende buurt is afgegeven.

Bedrijven
De werkzaamheden van Liander hebben voornamelijk invloed op het middenspanningsnetwerk en dus op bedrijven. Toch is het mogelijk dat huishoudens in uitzonderlijke gevallen last ondervinden. Maar dit is erg onwaarschijnlijk omdat huishouders zijn aangesloten op het laagspanningsnetwerk. Dit is een apart elektriciteitsnetwerk speciaal voor kleine aansluitingen: kleinverbruikersaansluitingen. Toch kan het zijn dat het niet lukt om zonne-energie terug te leveren aan het net. Dit omdat de meeste opwek in de middag plaatsvindt, als de vraag beperkt is.

Op dit moment is er op het middenspanningsnetwerk van Liander niet genoeg capaciteit voor uitbreiding of het aansluiten van zonnepanelen. Dit zorgt voor beperkingen. Deze beperkingen zijn er nu vooral bij uitbreiding van bedrijven zoals kantoren, kleinschalige industrie en supermarkten.

Het is mogelijk dat een buurman wel zonnepanelen kan laten plaatsen of een grotere aansluiting op het elektriciteitsnetwerk kan krijgen en u niet. Dit kan meerdere redenen hebben. Zo kan het zijn dat de aanvraag lang geleden is gedaan en de werkzaamheden nu pas worden uitgevoerd. Ook kan door het vervallen van andere uitbreidingen ruimte beschikbaar zijn gekomen. Meer informatie over een persoonlijke situatie? Neem dan contact op met Liander.

Overleg
De gemeente Hollands Kroon is in overleg met onder andere Liander, de provincie en de energieregio Noord-Holland Noord. Samen kijken zij naar mogelijkheden om het proces van verduurzaming sneller te laten verlopen. Daarnaast kijken ze met verschillende partijen naar oplossingen die het net ontlasten. Denk hierbij aan opslag van energie en een betere afstemming van vraag en aanbod.

Op 5 juli is er een bijeenkomst geweest voor bedrijven in Hollands Kroon. De opnames van het webinar zijn te zien op YouTube. Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen is hier te vinden.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (20). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button