Den HelderHollands Kroon

Gemiddelde grafkosten in Den Helder € 4.490, Hollands Kroon fors goedkoper

Advertentie:

Den Helder/Hollands Kroon – De gemiddelde prijs voor een graf in Den Helder is € 4.490. In gemeente Hollands Kroon ligt dat tarief een stuk lager; mensen betalen daar gemiddeld € 3.099 voor een graf. Dat blijkt uit het graf- en crematiekostenonderzoek van Monuta.

De kosten voor een graf lopen flink uiteen. Zo kost een eigen graf voor één persoon aan de Beatrixtraat in Brandwijk € 4.957. Op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Huisduinen ligt het tarief met € 4.023 bijna duizend euro lager. Beide begraafplaatsen hebben een looptijd van twintig jaar.

In Hollands Kroon liggen de kosten voor een graf nog een stuk lager. Van de zes onderzochte begraafplaatsen, is de prijs op vijf plekken even hoog. In Kolhorn, Wieringerwaard, Anna Paulowna en de twee begraafplaatsen in Hippolytushoef kost een graf voor één persoon € 3.172. In Middenmeer is men met een prijs van € 2.736 het goedkoopst uit. Net als in Den Helder geldt bij deze begraafplaatsen in Hollands Kroon een looptijd van twintig jaar.

Provinciaal
De gemiddelde prijs van een graf in provincie Noord-Holland is € 4.170 (2022: € 4.046). Dat is € 320 minder dan de gemiddelde prijs in Den Helder. Hollands Kroon zit ruim onder het provinciaal gemiddelde (€ 1.071).

De kosten worden bepaald door gemeenten en begraafplaatsen of crematoria zelf. Per locatie zijn er allerlei verschillen over welke service is inbegrepen bij die prijs. Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Iedere gemeente kiest zelf de wijze van communiceren hierover.

Over het graf- en crematiekostenonderzoek 2023
Monuta heeft de grafkosten van 1.701 gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen in Nederland onderzocht. Daarbij zijn de kosten voor grafrechten en begraafkosten in kaart gebracht. De grafrechten, onderhouds- en begraafkosten samen bepalen de totale kosten voor de aanschaf van een graf. Daarnaast zijn van 112 crematoria in Nederland de kosten van een stille crematie met en zonder gebruik van de aula in kaart gebracht. Al deze kosten zijn op woonplaats te vinden in de online graf- en crematiekostenmeter en voor iedereen toegankelijk.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

3 reacties

  1. Zijn de vervoerskosten naar Brandwijk zo’n 170 km verder daar bij inbegrepen?

  2. Wanneer je het belangrijk vindt om voor eeuwig begraven te blijven, dat geldt tenslotte voor veel gelovigen die de regels door oude wijze mensen geschreven in dikke boekwerken strikt willen uitvoeren, wanneer dat hen goed uitkomt natuurlijk en je er niet teveel moeite voor hoeft te doen, want het blijven natuurlijk allemaal mensen gelovig of niet dat maakt voor de ongelovige gelukkig geen verschil, dan raad ik die weliswaar krachtig slinkende maar toch nog steeds aanzienlijke groep, de mensen die hun lot hebben verbonden aan oude boeken, aan om vooral niet aan de wetten van het moderne begraven te gaan voldoen. Geen rijtje aan rijtje te gaan liggen en vooral ook de ongelooflijk onbelangrijke naamgeving en registratie van een individueel graf coûte que coûte te vermijden omdat dat namelijk nooit zo bedoeld was door de oude wijze vrouwen en mannen die hun gedachten over het leven voor ons op papier wilden zetten en daarom vooral zelf voor een zo natuurlijk en sereen mogelijke laatste rustplaats te kiezen en dus voor een einde zoals een ter aarde bestelling in een natuurgebied.
    Kort geleden begroef ik daar een vroegere leraar uit Den Helder en hoewel ik de reguliere begrafenisrituelen mijd vanwege de koude gevoelloze artificiële sfeer (en mijn ingewikkelde persoonlijkheid natuurlijk) had ik het daar in dat uitgestrekte bos op uitgesproken wijze ´naar mijn zin´. Dat voelde daar verbazingwekkend goed, ondanks de kou en de miezerregen. Ook al zoiets trouwens; er bestaat helaas wat mij betreft geen ´goed begraafweer´. Bij slecht weer wordt de tragiek weliswaar ondersteund maar wil je er zélf eigenlijk zo snel mogelijk weg en op naar de koffie en het gebak (of die zuinige smerige Hollandse cake natuurlijk) en bij goed weer denk ik zelf dan vaak weer aan mijn eigen dood en hoe vreselijk het wel niet zou zijn om in de nabije toekomst dus 1 zo´n mooie zonnige dag te moeten gaan missen. Nee, ik ga het anders doen in de toekomst. Voor mij absoluut geen plechtigheden met: rijtjes, gejammer, dure kraaienuniformen en vooral geen cake. Formeel dood verklaard worden door een pennenlikker, ok, maar ´formaliteiten´…brrrrr.

Wellicht ook interessant

Back to top button