Marit Raaijmakers sluit NK Baan af met vier medailles

Hippolytushoef – Een rood-wit-blauwe kampioenstrui, een gouden, een zilveren en twee bronzen medailles veroverd op het NK Baanwielrennen nam Marit Raaijmakers uit Hippolytushoef mee naar huis. De afgelopen drie dagen was ze actief in Omnisport in Apeldoorn.

Op de eerste dag van het kampioenschap bezette Marit de derde plaats in de puntenkoers over 60 ronden (15 kilometer). In deze wedstrijden is er een klassering na elke tien ronden met 5, 3, 2 en 1 punt. En de laatste sprint dubbele punten. Een kwestie van goed koersinzicht en de juiste dosering van de krachten. Daniek Hengeveld won het goud op de puntenkoers bij de dames. Net als runner-up Juliet Eickhof nam ze twee ronden op het peloton. Marit Raaijmakers veroverde het brons.

De scratch was op dag twee. Een wedstrijd over 40 ronden (10 kilometer). Amber van der Hulst won overtuigend de nationale titel op de scratch. De renster van Parkhotel Valkenburg was de snelste van het eerste peloton en hield ploeggenote Marit Raaijmakers en Marjolein van ’t Geloof van het goud. In deze wedstrijd was de beloning voor Marit het zilver voor haar tweede plaats.

Gouden afvalkoers
Een afvalkoers en een ploegkoers waren op de derde en laatste dag de ingrediënten voor Raaijmakers. Haar NK trui veroverde zij in de afvalkoers. Een wedstrijd waar elke twee ronden de coureur die als laatste met zijn achterwiel over de finish komt de wedstrijd moet verlaten. Door slim mee te rijden en zo weinig mogelijk energie gebruiken kwam Marit bij de laatste drie. Amber van der Hulst liet de laatste sprint lopen en werd derde. Marit rekende in de ultieme en laatste sprint af met Daniek Hengeveld. Hengeveld probeerde in de finale weg te rijden bij de snellere Raaijmakers. Maar die liet zich niet verschalken. “Ik wist dat Daniek dat ging doen, want dat moet ze ook doen om te winnen. Maar ik kon naar haar toe rijden en het vervolgens zo timen dat ik haar op het lange stuk aan de overzijde van de finish kon inhouden. Toen was het ook op bij haar”, aldus Raaijmakers na afloop.

Het afsluitende onderdeel van de dames was de ploegkoers over 80 ronden (20 kilometer) met om de 10 ronden een klassementssprint. In een koppelkoers lossen de ploegen van elk twee renners zich af als ze elkaar inhalen. Een kwestie van afwisselend hardrijden en rust. Marit trof het niet met haar ploeggenote Lorena Wiebes. Deze was niet in optimale conditie deze dag. Hierdoor moest Marit herhaalde malen de achterstand goed maken als ze in koers kwam. In wielertermen gaten dichten. Bij deze wedstrijd gingen de eerste drie ploegen vrijwel gelijk op en was de laatste sprint spannend was voor de einduitslag. Marit Raaymakers en Lorena Wiebes veroverden het brons.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze correspondent ter plaatse de heer Willy Baaten, alias Baanwacht en zijn fotograaf Marc Bouwens.