Den HelderVideo

Historische stadsvilla ‘Gouden Kroon’ krijgt nieuwe bestemming (video)

Advertentie:

Den Helder – De stadsvilla aan de Prins Hendriklaan, in de volksmond ook wel de ‘Gouden Kroon’ genoemd, is na een flinke verbouwing officieel opgeleverd. Het kantoorgedeelte van het karakteristieke pand werd overgedragen aan advocatenkantoor Knuwer, de andere ruimtes in het pand worden sociale huurwoningen.

De stadsvilla aan de Prins Hendriklaan is niet meer weg te denken uit de binnenstad. Waar het gebouw 27 jaar lang bekend stond als de redactievilla van het Noordhollands Dagblad heeft het sinds kort een nieuwe bestemming. Het pand is het afgelopen jaar grondig onder handen genomen. Oud-redactiechef van de Helderse Courant Ronald den Boer heeft het pand lang zijn kantoor mogen noemen, en weet als geen ander hoeveel er veranderd is. ” Het is een stuk moderner. Beneden was het een grote ruimte, en nu is het opgedeeld in kleinere kantoren. Ook de centrale trap is nieuw.”

Naast de optische verbouwing is er ook veel ‘onzichtbaar’ werk verricht aldus Robbert Waltmann, algemeen directeur van de Woningstichting die eigenaar is van het pand. De villa is verduurzaamd met moderne isolatie en een compleet nieuw dak, en kan dus een zonnige toekomst tegemoet zien. Den Boer merkt een saillant detail op: “In de tijd van de redactie zat er een glazen voordeur in. De deur die er nu in zit, is de originele deur van toen het pand gebouwd werd. Die heeft altijd bij ons in de kelder gelegen.”

Bijzondere historie

Naast de markante, herkenbare buitenkant heeft het pand ook een bijzondere geschiedenis. De villa is in de jaren ’30 gebouwd in opdracht van toenmalig tandarts Schreuder, zijn twee zonen Frits en Leo legden de eerste steen. In een deel van het gebouw huisde zijn tandartspraktijk en het andere deel functioneerde als woonhuis, inclusief kamers voor twee dienstmeisjes. Rondom de tandarts en zijn huis doen veel verhalen de ronde, die het Noordhollands Dagblad verwerkt heeft in een boekwerk toen zij met de redactie van de Helderse Courant hun intrek namen in de villa.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou de tandarts volgens zijn kinderen betrokken zijn geweest bij het verzet. Doordat Schreuder ook Duitse soldaten behandelde kreeg hij toegang tot informatie, die hij vervolgens in het geheim doorspeelde. De villa is inmiddels een van de weinige herenhuizen die stamt van voor de oorlog, en is tijdens de bombardementen van de marinestad gespaard gebleven. Heel even zag het er echter naar uit dat de villa de oorlog niet zou overleven. Bij het huis is tijdens het grootschalige bombardement in 1940 een brandbom via een ruit naar binnen gekomen. De bom is door de tandarts en zijn vrouw in een kleed gewikkeld en naar buiten gedragen voordat het hele huis kon afbranden.

Nieuwe bestemming
Inmiddels doet het pand dienst als kantoor van Knuwer advocaten. Marieke Frank, mede eigenaar van het kantoor, kan nauwelijks wachten om haar intrek te nemen in het historische gebouw. “Ik ben er heel erg blij mee. Het is helemaal op smaak gemaakt voor ons, en ik ben heel trots dat we hier mogen gaan werken”. In totaal komt er een team van tien mensen te werken, inclusief vijf advocaten. De binnenkant van het pand mag dan grondig aangepakt zijn en meer doen denken aan moderne nieuwbouw, Waltmann benoemt dat tijdens de renovatie grote zorg is besteed aan het behouden van het aangezicht van de villa. Mede door de bombardementen gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft Den Helder relatief weinig historische panden, en hier moet volgens hem voorzichtig mee worden omgegaan: “Als een dergelijk pand langs komt en je kan hem opknappen en een nieuwe functie geven, dan wordt ik daar een heel blij mens van”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

2 reacties

  1. Eindelijk een prachtig pand wat behouden blijft voor D-H …..daar wordt ook ik heel blij van…… Super.

  2. Heel mooi en goed om te zien dat hier zorgvuldig is omgegaan met het Helderse Erfgoed.

Wellicht ook interessant

Back to top button