Den HelderSportVideo

Deelnemers Racing Aeolus willen zoveel mogelijk tegenwind (video)

Adverentie

Den Helder – Wie zich deze week op de dijk bij Den Helder begeeft kan wel eens een aantal vreemd uitziende wagens tegenkomen. Racing Aeolus Den Helder vindt namelijk plaats van 23 tot en met 25 augustus. Tijdens dit evenement proberen teams van universiteiten van over de hele wereld een wagen met windturbine zo snel mogelijk tegen de wind in te laten rijden.

Door corona heeft de organisatie de race de afgelopen twee jaar moeten annuleren, maar gelukkig is het dit jaar weer mogelijk. “We zien dit jaar echt als een opstartjaar”, vertelt organisator Hans Verhoef, “je merkt ook dat er nu wat minder teams meedoen omdat ze de afgelopen jaren minder aan de karren hebben kunnen werken.” Desalniettemin zijn er teams van over de hele wereld naar Den Helder gekomen.

Rasmus is student aan de Deense Technische Universiteit en doet voor het eerst mee. “De eerste plek halen zou mooi zijn, maar ik denk niet dat dat er dit jaar in zit. Sommige teams hebben waarschijnlijk meer ontwikkeld dan wij.”

De turbines op de karren zijn ontworpen om zo efficiënt mogelijk een tegenwind om te zetten in voorwaartse beweging. Sommige wagens halen daarbij een efficiëntie van meer dan honderd procent. Er staan een aantal verschillende onderdelen op het programma, maar die zijn natuurlijk allemaal afhankelijk van de wind. Als het niet waait komen de auto’s niet vooruit. De belangrijkste dag is donderdag, dan is de dragrace gepland en kunnen belangstellenden ook hun eigen windkar bouwen.

Kijk voor meer informatie en actuele racetijden op de website of facebookpagina van Racing Aeolus Den Helder.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button